Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

Elfogadta az idei költségvetést a Fővárosi Közgyűlés

Újbuda   |   2015, február 26 - 14:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Húsz igen szavazat, kilenc nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el Budapest idei költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. A tanácskozáson határoztak egy 1,4 milliárd forint értékű kelenföldi P+R parkoló létesítéséről, döntöttek a fővárosi kitüntetésekkel járó pénzjutalmakról, a színházigazgatói kinevezésekről, valamint a hajléktalanok támogatásáról is.

Elfogadta Budapest idei összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. A büdzsé csaknem 324 milliárd forintos kiadási és 244 milliárd forintos bevételi főösszeget tartalmaz. A mintegy 80 milliárd forintnyi hiányt a következőképpen finanszírozzák: 4,6 milliárdot az előző évek maradványának igénybevételével, 12,1 milliárdot a lehívni tervezett hitelszerződésekből, 24 milliárdot forgatási célú belföldi értékpapírok bevételeiből, 38,4 milliárdot pedig a betétek megszüntetéséből.

Tarlós István főpolgármester szerint végrehajtható költségvetést fogadott el minősített többséggel a testület. Úgy véli a költségvetési vita szolid keretek között zajlott. A reálisan tervezhető működési kiadások 1,3 százalékkal csökkentek a 2014. évi eredetileg tervezetthez képest, ami miatt a közösségi közlekedés forráshiánya 15 milliárd forint. Tarlós azonban bizakodik, szerinte a kormány tökéletesen tisztában van azzal, hogy a BKV stabil és kiszámítható működésének finanszírozását meg kell oldania. - Erre kaptunk határozott ígéretet – mondta. Közölte azt is, hogy a BKV adósságállományának a törlesztését a kormány átvállalja, a konszolidációra pedig határozott ígéretet tett a kormány, ami a főpolgármester szerint heteken belül meg is történik. Az elfogadott költségvetés szerint idén 168,4 milliárd forint a működési kiadás, tavaly ez 170,5 milliárd forint volt. A fennmaradó rész városüzemeltetésre megy, annak több mint felét - 70,4 milliárd forintot - a közösségi közlekedésre fordítják. Az elfogadott előterjesztésben az is olvasható, hogy a BKV Zrt.-nek idén 52,3 milliárd forint összegben kell korábbi adósságait véglegesen törlesztenie, ha nem sikerül azokat átütemezni az elkövetkező évekre.

Elfogadta az idei költségvetést a Fővárosi Közgyűlés

Foglakozott a közgyűlés a fővárosi parkolási helyzettel is, és egyetértését adta ahhoz, hogy új P+R parkoló építését finanszírozza Kelenföldön. Azaz 1,4 milliárd forint értékben írnak ki nyílt közbeszerzést egy új, 490 férőhelyes felszíni P+R parkoló létesítésére a MÁV használaton kívüli kelenföldi vasúti vágányain. A döntéssel a főváros 1,3 milliárd forintos fedezetet biztosít a projektre, amelyet a beruházás befejezése után ad át a BKV Zrt.-nek. A közgyűlés szerint a kiviteli munkák legkorábban idén szeptembertől kezdhetőknek, befejezésükre pedig - mérnöki becslés szerint - 2016 júliusában lehet számítani.

A metró miatt, de nem uniós forrásból

A fővárosnak a 4-es metró építéséhez kapcsolódóan 1500 új parkolóhelyet kell létesítenie Őrmezőn, a kelenföldi végállomás térségében, a MÁV használaton kívüli kelenföldi vágányainak helyére tervezett 490 felszíni P+R parkoló pedig ennek részét képezi. Az új parkolóhelyek építését már nem lehet európai uniós forrásból fedezni, hiszen a beruházás befejezésének várható ideje 2015 utánra esik.

Szociális ügyek is előkerültek

A fővárosi hajléktalanok segélyezéséről is határoztak a városatyák. Az új rendelet szerint az egy főre számított havi családi jövedelemhatárt az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékáról 150 százalékára, egyedül élő esetében 150-ről 170 százalékra emelik. Új támogatási típusként bevezetik a temetési támogatást, amit a közeli hozzátartozó eltemettetéséről gondoskodó hajléktalan részére lehet kifizetni. Ennek összege a legolcsóbb temetés költségnek 20 százaléka, vagyis legalább 35-40 ezer forint.

Továbbá krízis támogatás keretében adnak segítséget a gyermek fogadásához, valamint az állami nevelésbe vett gyermekkel való kapcsolattartáshoz szükséges, továbbá a gyermek eltartása érdekében felmerült kiadások viseléséhez. Így juthat támogatáshoz a gyermekét váró nő, akinek ehhez csak egy igazolás szükséges a várandósságáról.

A rendkívüli települési támogatásról szóló új rendelet alapján a feladat biztonságos ellátásához 70 millió forintos költségvetési forrásra lesz szükség. Az új rendelettel megszűnik a lakhatást támogató segély és a rendszeres ellátást kérelmezők segélye.

Fővárosi pénzjutalom

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében növekednek egyes kitüntetésekkel járó pénzjutalmak, illetve a díszpolgári címmel ezentúl egymillió forint jutalom jár. A fővárosi Pro Urbe Budapest díjjal, a Budapestért díjjal és a Főváros Szolgálatáért díjjal járó pénzjutalmak – amelyek 15 éve változatlanok - 50 illetve 100 ezer forinttal növekednek.

Újbuda/MTI