Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Elfogadta a testület a zárszámadást

Újbuda   |   2016, április 21 - 13:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elfogadta a 2016-os költségvetés módosítását az újbudai képviselő-testület legutóbbi, április 21-i rendes ülésén. A büdzsé nullszaldós: a kiadási és a bevételi főösszeget egyaránt 24,8 milliárd forintban határozták meg.

A részleteket illetően a költségvetés kiadásai az idei évben 24,2 milliárd körül alakulnak. 19,8 milliárd forint folyhat be az önkormányzathoz, amely azonban még így sem lesz deficites, hiszen a hiányt a pénzügyi műveletek kompenzálják. Az idei önkormányzati összegek módosításának megszavazásához a 2015-ös zárszámadás elfogadására volt szükség, amelyre a testület szintén rábólintott a napirendi pontot követő parázsvita ellenére. Az ellenzék elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a 2015-re tervezett 20 milliárdos bevétel helyett hogyan lehetett a megvalósult összeg ennek csaknem duplája. Soltész Erika, a Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóság vezetője elmondta, a korábbiakhoz képest tervezett főösszeg többlete a szabad pénzeszközök lekötésének köszönhető. Tavaly a bevételi főösszeg 41,3 milliárd forint, a kiadási főösszeg 38,8 milliárd körül alakult. A többlet ráadásul számos beruházás, fejlesztés mellett, hitel- és törlesztési kötelezettség nélkül valósult meg.

Hégli Imre, a Környezetvédelmi osztály vezetőjének környezetvédelmi alap tavalyi felhasználásával kapcsolatos beszámolója után – amelyben a Sas-hegy Barát Kert és sok más egyéb program elindulásáról szólt – az ellenzék szóvá tette, hogy előbbi következményeként mindössze egy Sas-hegy Barát Kert díjat osztottak ki. Hégli Imre azonban az önkormányzat számos egyéb környezetvédelmi tervének megvalósulását is kiemelte. Egyebek között azt, hogy 2015-ben újabb közösségi kertet adtak át, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával történő együttműködésnek köszönhetően számos kedvező folyamat zajlik, hogy újabb biciklitámaszokat telepítettek, illetve elindult a gyerekek környezeti nevelése is. A környezetvédelmi alap felhasználásáról szóló szavazás során a testület rábólintott az előterjesztésre.

Az ülésen rendkívül kedvező folyamatokról számolt be Liskány Csaba, Újbuda megbízott rendőrkapitánya. Elmondta, hogy a gépjárműlopások, a kiemelt bűncselekmények, drogterjesztők hálózatának, lakásbetörések felderítése terén jelentős javulást ért el a kerületi rendőrség. A testületi ülésen ezen arányokat alátámasztandó kiosztották az Újbuda közbiztonságáért elismerő címeket. Kállai László rendőr zászlós és Winkler Sándor tűzoltó százados részesült a jutalomban.

T. K.