Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Elfogadta a kerület büdzséjét a képviselő-testület

Újbuda   |   2016, január 25 - 13:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tizenhat igen és nyolc nem szavazat mellett fogadta el Újbuda Önkormányzata 2016-os évi költségvetését a képviselő-testület. A bevételeknek köszönhetően hamarosan újabb felújítások, beruházások, fejlesztések indulnak, a folyamatban lévők pedig folytatódnak, hogy szebbé és élhetőbbé tegyék az újbudai mindennapokat.

Újbuda Önkormányzata az előző évek gyakorlatának megfelelően stabil, kiszámítható pénzügyi lábakon áll – mondta Hoffmann Tamás polgármester az idei első testületi ülésen. Az önkormányzati képviselők által megszavazott költségvetés működési bevétele 2016-ban több mint 19 milliárd forint, a működési kiadásokra mintegy 18,6 milliárd forintot terveztek. A kiadások - a minimálbér bővülése miatt - kis mértékben nőttek, a növekményt azonban kellőképpen ellensúlyozza az iparűzési adó bevétel és más adónemekből származó, a tervezettnél kedvezőbb mértékben befolyt összeg. A költségvetés pozitív szaldójának köszönhetően folytatódnak a korábban megkezdett iskolai- és más köznevelési intézményi felújítások, egyéb beruházások is elkezdődnek, például sportpálya- és tanuszoda építése.

Molnár Gyula önkormányzati képviselő, az MSZP frakcióvezetője a költségvetésről szóló vita keretében elismerte, a kerület működőképes, a rendszerben kellő tartalékokat terveztek a büdzsé megalkotói. Ugyanakkor több ellenzéki képviselővel együtt kiemelte a nagyberuházások hiányát. A városvezetők válaszaiból kiderült: minden tervezett beruházás indokolt és pénzügyileg megalapozott. Ennek megfelelően folytatódik a Móricz Zsigmond körtéri Gomba bekamerázása, azaz négy új térfigyelő telepítése szükséges az építmény Fehérvári és Váli utcai „becsatolására”.

Az önkormányzati ügyintézés korszerűsítése is a lakosság biztonságát és kényelmét szolgálja. Egyebek között ezért van szükség a telefonrendszer modernizálására, amelynek becsült költsége 70 millió forint, amely a szolgáltatókkal folytatott tárgyalásoknak megfelelően változhat.

A testületi ülésen a felsorolás szintjén említették még a Gazdagréti és Keveházi úti óvodai férőhely bővítést, a Bikás parki közösségi ház bővítését, a gazdagréti tanuszoda építését.

Ellenzéki felvetések alapján részletezték az idei fesztiválok költségeit: az állami ünnepségeken kívül kiemelt figyelem övezi idén is a gyermeknapot és a nyárbúcsúztató rendezvényeket. Kétmilliárd forintot terveztek a közétkeztetésre, amelyből az ingyenes étkeztetés mintegy 240 millió forintot von el. A fővárosi forrásmegosztásról szóló vitában az derült ki, hogy a tavaly év végi törvénymódosítás eredményeként Újbuda idén, az előző évihez képest, 460 millió forinttal több pénzhez jut.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.