Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Életen átívelő figyelem

Újbuda   |   2018, október 1 - 11:22Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda dinamikusan fejlődő városrész. Az önkormányzat sok olyan intézkedéssel segíti az itt élők hétköznapjait, amelyek nem tartoznak a kötelező feladatok körébe. Ennek is köszönhető, hogy egyre többen választják lakóhelyül a XI. kerületet.

Születéstől az iskola elvégzéséig
A főváros újszülöttjeinek mintegy tizede XI. kerületi családba érkezik. Az életkezdési támogatás Újbudán kiemelkedő mértékű, összege jövedelemtől függően 28 500 és 99 750 forint között mozog. Ehhez társul az önkormányzat babaköszöntő csomagja, amely 2015 decembere óta több ezer csecsemő szüleinek szerzett örömet.
A kerület bölcsődei intézményrendszere egyedülálló, szinte nincs olyan csecsemő, akit ne tudnának egy-két hónapon belül felvenni. Az óvodások létszámának várható emelkedésére a férőhelyek bővülésével is felkészültek. A képzett szakemberek megőrzése érdekében októbertől az óvodai pedagógusok újbudai pótlékot kapnak. Az óvodások és az alsó tagozatosok évkezdését az önkormányzat csomaggal is segíti.
A köznevelésben kiemelten odafigyelnek a környezettudatosságra, ezt szolgálják például az Újbuda Környezettudatos Óvoda és Bölcsőde programok, az esővízgyűjtés és a belső zöldfalak is. Kiemelkedő figyelem övezi a fogyatékkal élők elfogadását: a „Közös a Napunk” akció az általános iskolákban már jól működő modell alapján az óvodásoknak is lehetőséget ad nehezebben beilleszkedő társaik megismerésére.
Az iskolások kerületi tanulmányi versenyeken mérhetik össze tudásukat, emellett pályázatokkal, programokkal várják őket az Állatok Világnapján, a Föld Napján, valamint a Madarak és Fák Napján.
A pedagógusoknak az önkormányzat a továbbképzések, tanulmányi kirándulások mellett tavasszal Újbudai Pedagógiai Napokat, ősszel köznevelési konferenciát szervez, és pedagógusestet is rendez minden esztendőben.


A munka világa
A vállalkozó kedvű fiataloknak jó tájékozódási lehetőséget adnak a Spin-Off Klub rendezvényei, az Újbudai Hallgatói Start-Up Pályázatok legjobbjai pedig pénzt is szerezhetnek terveik megvalósításához.
Az önkormányzat ösztönzi a kerületi cégeknél a családbarát működést. A 2014-ben létrehozott Családbarát Vállalkozás Újbuda címmel azokat a társaságokat díjazzák, amelyek ügyelnek a munka és a magánélet egyensúlyának megtartására.
Az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. számítástechnikai oktatással, nyelvtanfolyamokkal, álláskeresési tréningekkel, állásbörzével segíti a munkahelyszerzést. Egyéb tevékenységeit döntően fogyatékkal élők foglalkoztatásával végzi el az önkormányzati cég.

Támogatások különféle élethelyzetekben
Könnyíthet a mindennapokon az önkormányzat lakásfenntartási és tartozásrendezési támogatása. Az elhunyt hozzátartozók búcsúztatásában a temetési támogatás nyújthat segítséget.
A rászoruló nagycsaládosokat célzott támogatás mellett külön karácsonyi juttatással és rendezvénnyel is segíti az önkormányzat. Az idősebb lakosok gondozási és gyógyszertámogatásban, 75 év fölött időskori támogatásban is részesülhetnek.

Újbuda Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az esélyegyenlőség elve alapján javítsa a hátrányban lévők életminőségét. 2013-ban csatlakozott a Jobb velünk a világ! programhoz, támogatja a megváltozott munkaképességű és fogyatékos emberek foglalkoztatását. Az Esélyek utcája a civil, vállalati, önkormányzati és állami projektek közötti kapcsolatokat, a közös célok megvalósítását segíti.

Közösségépítés
A kapcsolatok kialakítását is megkönnyítik a megújult parkok, mint a Bikás park, a Szent Adalbert tér, a Kék-tó tér, az időseknek szóló eszközökkel felszerelt Bölcső utcai, illetve Cirmos park. A családokat várja többek közt a Tulipános, a Pom-Pom, a Borostyán, a Katica, az Egérlyuk, az Eperke, a Kalóztenger játszótér és a Bazsalikom kert. A sportpályák, uszodák mellett egyre több a futókör és a szabadtéri fitneszpark is. A kertészkedés mellett kapcsolatteremtésre is lehetőséget adnak a közösségi kertek, így Őrmezőn, a Kelenkertben, Albertfalván, a Hengermalom kertben és a múlt héten átadott Fraknó kertben.
Rengeteg színvonalas kulturális programot kínálnak – nem csak az itt élőknek – a közösségi házak Albertfalván, Kelenvölgyben, Gazdagréten és Őrmezőn, valamint a B32 Galéria és Kultúrtér is. A Tavaszváró piknik, a gyereknap, az Újbudai Ősz eseménysorozata – köztük az Őszköszöntő, a Válassz Sportot Újbudán, az Egészségpart és a főzőversenyek – számos helyen nyújt ingyenes és hasznos kikapcsolódást minden érdeklődőnek.

Időskor
Az önkormányzat kiemelten kezeli az aktív időskor támogatását. A tíz esztendeje indult Újbuda 60+ havonta átlagosan 300 eseményt kínál: egészségvédő és sportprogramokat, nyelv- és informatikai tanfolyamokat, kézműves foglalkozásokat, hobbiköröket.
A csaknem húszezer Újbuda 60+ Kedvezménykártya tulajdonosai mintegy 200 partnernél juthatnak kedvezményekhez: élelmiszer- és egyéb üzletek, egészségügyi központok, szervizek, szépségápolási szolgáltatók, vendéglátóhelyek, üdülés – csupán néhány lehetőség a kínálatból.

Fontos a biztonság
Idén az önkormányzat saját döntéssel csaknem 177 millió forintot fordít a biztonságunk erősítésére. Ide tartozik egyebek közt további térfigyelő kamerák telepítése és üzemeltetése, a polgárőr egyesületek és az önkéntes mentő egyesület támogatása, valamint a drogprevenció is.
A Lakásvédelmi Akcióterv számos biztonsági, illetve riasztóberendezés vásárlásához nyújt kedvezményeket.