Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 11. csütörtök, Zsuzsanna, Tiborc

Elérhető a nyári mediterrán hangulat

Újbuda   |   2014, június 2 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Mivel a mediterrán növények alkalmazkodtak az erős napsütéshez és szárazsághoz, akár kertünkben is tarthatjuk azokat egész nyáron. Napos helyen, hetente tápozva és rendszeresen öntözve, folyamatosan ontják virágaikat. A teleltetés, majd tavaszi átültetés után, a növényeket fokozatosan szoktassuk a fényhez és tegyük ki a kertbe. Szakértőnk, Gáfor Gergely, a Fitoland Dísznövénykertészet kertészmérnöke hasznos tanácsokkal és kreatív ötletekkel látja el az olvasókat.


A Földközi tengerpart képéhez hozzátartoznak a szebbnél szebb színekben pompázó mediterrán növények. Az utazásból hazatérve sokan szeretnének ezekben saját kertjükben is gyönyörködni. A mediterrán növények tartása azonban a kert többi növényéhez képest több odafigyelést és gondoskodást igényel.

A mediterrán növényekről először mindenkinek a Leander (Nerium Oleander) jut az eszébe – hangsúlyozza a szakértő. Szerinte fontos, hogy a növénynek napos helyet biztosítsunk, csak így fog bőségesen virágozni. - Gyakran öntözzük, és hetente tápoldatozzuk. Nyáron az elszáradt virágokat a hajtás harmadával együtt vágjuk le, így a hajtás elágazik, a növényünk sűrűbb lesz és több virág lesz rajta - mondja Gáfor Gergely.

Tengerparti házak oldalát rózsaszínbe borító futónövény a Murvafürt (Bouganvillea), amely megfelelő éghajlaton 3-4 méterre is felkapaszkodik. Amit virágnak látunk, azok valójában a növény elszíneződött fellevelei. Gyökere rothadásra hajlamos, ezért nem árt ha óvatosan locsoljuk. A kertészmérnök szerint ha a fellevelek elszáradtak, 20-30 cm-rel metsszük meg. Napos helyet igényel.

Sárga, vagy narancssárga színű virágaival díszít a Sétányrózsa (Lantana camara), melynek napos helyre és sok vízre van szüksége. Hetente egyszer célszerű tápoldatozni. Nem árt vele óvatosnak lenni, mert enyhén mérgező - hívja fel a figyelmet a Fitoland munkatársa.

Piros üvegmosó keféhez hasonló virágai miatt kapta a nevét a Kefevirág (Callistemon citrinus), amely Ausztrália száraz, meleg területéről származik és emiatt napos, meleg helyen érzi jól magát. Könnyen gondozható, dekoratív növény. Nem csak illatos virágaikkal, hanem ízletes gyümölcseikkel is megajándékoznak minket a citrusfélék. Ezek nyáron kevés vizet igényelnek, de annál több napfényt.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tisztelt Választópolgárok!  

Budapest Főváros XI. Kerület Helyi Választási Bizottsága 2022. szeptember 18. napjára tűzte ki az önkormányzati képviselők időközi választását a XI. kerület Újbuda Önkormányzata közigazgatási területén kialakított, 5. számú és 14. számú egyéni választókerületekben megüresedett mandátumok betöltésére.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.