Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 3. vasárnap, Kornél, Soma

Egzotikus állatok a Lágymányosi Oviban

Újbuda   |   2017, május 15 - 09:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Both Zoltán vadállatbefogó tíz éve rendszeresen járja az óvodákat és iskolákat, hogy foglalkozást, rendhagyó biológia órát tartson. Nem egyedül érkezik: a sárkánygyíkot, az afrikai törpesünt és a szelíd óriáskígyót akár meg is simogathatják a bátrabbak. A Lágymányosi Óvoda Nyitnikék telephelyére május 12-én látogatott a szakértő.

Both Zoltán 17 éve az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság vadállatbefogója. Éjjel- nappal készenlétben van, mivel a rendőrség őt riasztja, ha az ország akármelyik közterületén egzotikus állatot találnak. Az óvodai foglalkozást megelőző éjjel is szolgálatban volt: Heves-megyében kellett befognia egy körülbelül 20 kilogrammos aligátorteknőst.

A rendhagyó biológia órákkal az a célja, hogy a gyerekeket kicsi koruktól kezdve oktassa a természetvédelemre, az állatok szeretetére. A vadállatbefogó igyekszik megmutatni a rettegett fenevadak igazi arcát is azért, hogy félelem helyett érdeklődést váltson ki a gyerekekből.

Both Zoltán gyerekkorától Újbudán él, szívügye a kerület. Szívesen tart a városrész intézményeikben interaktív bemutatókat. Előfordult, hogy régi iskolájába látogatott vissza, ahol a biológia tanár is büszkén hallgatta eladását. A Lágymányosi Óvoda Nyitnikék telephelyén a gyerekek Madarak és fák napjára készített rajzait állították ki, a vadállatbefogó érkezése pedig illeszkedett az intézmény „zöld” programjába.

H. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kutyakötelességek kutyásoknak  

Újbudán több ezer kutyatulajdonos van. Kedvenceik érdekében és saját érdekükben is be kell tartani néhány alapszabályt, hogy békében éljenek környezetükkel.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.