Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 7. szerda, Róbert

Együtt a köztisztaságért

Újbuda   |   2019, április 12 - 11:12Nyomtatóbarát változatSend by email

Magyarországon 2011-ben rendezték meg első alkalommal a TeSzedd! hulladékgyűjtési akciót, amely mára a legtöbb embert megmozgató önkéntes mozgalommá vált. Március 18-ától 24-éig a XI. kerületben is sokan vállalkoztak arra, hogy megtisztítsák környezetüket.

Összesen tizenkét újbudai helyszínen tüntették el a szemetet a TeSzedd! keretében, az akcióban március 22-én részt vettek a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai is igazgatójukkal és tanáraikkal együtt. A közel hatvanfős csapat a Hamzsabégi sétányt tisztította meg a Bartók Béla úttól a Szerémi sorig, és 36 zsák szemetet szedtek össze.

Az akciót Újbuda Önkormányzata támogatta, Hoffmann Tamás polgármester, Molnár László alpolgármester, valamint Jankó István és Haidar Norbert önkormányzati képviselők személyesen is beálltak segíteni. A munkálatokat az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálta.

Hoffmann Tamás a helyszínen elmondta: bízik benne, hogy az ilyen megmozdulások is segítenek a környezettudatos szemléletmód kialakításában. – Így a jövő generációja már jobban ügyel közvetlen és tágabb környezetének tisztán tartására – mutatott rá a polgármester, aki felhívta a figyelmet a cigarettacsikkek okozta környezetkárosításra is. Ezek sok méreganyagot tartalmaznak, egyetlen csikk 500–1000 liter vizet képes beszennyezni.

Hoffmann Tamás azt is hangsúlyozta, hogy csak az itt élő emberek közreműködésével és odafigyelésével, együttes erővel lehet megóvni a környezetet. Az önkormányzat sok pénzt és energiát fordít Újbuda tisztaságára, folyamatosan erőfeszítéseket tesz a kerület köztereinek megtisztítására. Illegális hulladéklerakókat számolnak fel, ebben számítanak a lakosság segítségére is. Szerencsére sok újbudai polgár jelenti be, ha szemetes területet fedez fel, így az önkormányzat gyorsan és hatékonyan tud intézkedni a hozzá tartozó közterületeken. A főváros vagy más tulajdonos kezelésében lévő helyszínek szennyezettsége esetén jelzik a problémát az illetékeseknek. A tömegközlekedés által is használt főútvonalak tisztaságáért a főváros felel, más közterületekért, kisebb parkokért az önkormányzat, de a magántulajdonosoknak is van feladatuk. A telekhatártól az úttestig terjedő terület rendbetételét a tulajdonosnak vagy a társasház fenntartójának kell megoldania.

A TeSzedd! mellett már egy évtizede minden tavasszal és ősszel meghirdetik a XI. kerületben a Tisztaságot Újbudán! akciót. Ennek legfőbb célja a parkok, terek karbantartása, gondozása, a zöld felületek gyarapítása. Utóbbiak területe a múlt év végén a felújított Gazdagréti térrel bővült, idén pedig az Etele út és környéke kerül sorra, párhuzamosan az 1-es villamos pályájának meghosszabbításával.

Tavasszal a rendszeres önkormányzati tevékenységek közé tartozik a téli időjárás okozta kátyúk és egyéb úthibák kijavítása, ebben is várják a lakosság közreműködését, a hibák bejelentését. A zöldhulladékok elszállításával az ingatlanok közvetlen környezetének tisztán tartásához is segítséget nyújt Újbuda Önkormányzata.

A kutyatulajdonosok is sokat tehetnek a közterek tisztaságának megőrzéséért. A felelős ebtartás szabályait betartva fontos, hogy a piszkot felszedjék kedvenceik után. Újbudán tizenkét helyszínen tizenöt kutyafuttató működik, a kutyapiszok összegyűjtésére szolgáló 465 edény mellé évente több mint kétmillió zacskót helyeznek ki. A gyűjtőedényeket rendszeresen ürítik, emellett szükség szerint felújítják, cserélik őket, illetve újakat telepítenek, ahol igény van rá.

A kormány már dolgozik annak a jogszabálytervezetnek az előkészítésén, amely szerint az eddig szabálysértésnek minősülő illegális hulladékelhelyezés a jövőben bűncselekménynek számít majd.

Az önkéntes szemétszedés során kizárólag a testi épséget és egészséget nem veszélyeztető hulladékot lehetett begyűjteni. Tilos volt felszedni zöldhulladékot, építési és bontási törmeléket, gyógyszert, akkumulátort, motorolajat, elektronikai berendezést vagy nagy méretű autóalkatrészt. Ezeken kívül bármit bezsákolhattak a résztvevők, amit kézzel biztonságosan meg tudtak fogni és elfért a műanyag zsákban.

(D. B. S)