Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Egyre biztonságosabb az élet Újbudán

Újbuda   |   2019, április 16 - 09:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

A képviselő-testület márciusi ülésén egyhangúlag elfogadta a XI. kerületi rendőrkapitányság vezetőjének értékelését tavalyi munkájukról. Jáger István rendőr őrnagyot egyebek mellett a számok mögött álló tendenciákról, illetve kapitányságvezetőként eltöltött első évéről kérdeztük.

A beszámoló szerint 2018-ban jelentősen csökkent a bűnesetek száma a kerületben. Mit emelne ki ezek közül, és mi az oka, hogy évről évre kevesebb a bűncselekmény?

Újbudán tavaly 14,5 százalékkal mérséklődött a lakosságot leginkább irritáló bűncselekmények száma: lopást, betöréses lopást 21,4, autólopást 51, gépkocsifeltörést 50, lakásbetörést 21,6 százalékkal kevesebbet regisztráltunk, a rablások száma pedig huszonhatról tízre csökkent. Hogy mi áll a kedvező tendencia hátterében, megérne egy komolyabb szociológiai kutatást, de minden bizonnyal hozzájárul a fokozott közterületi jelenlétünk, és az is, hogy a kiemelt bűncselekmények elkövetőit manapság biztosan börtönbe zárják. Az elmúlt években nagyon sok notórius bűnözőt vontunk ki a forgalomból. Manapság a nyomozati, informatikai és más technikai eszközök rohamos fejlődésének, illetve a térfigyelő kameráknak köszönhetően egyre nehezebb egy balhét megúszni. Huszonhat éve vagyok a rend­őrség kötelékében, és visszaemlékszem, hogy korábban mennyi olyan ügy keletkezett, amelyek bizonyítására nem voltak megfelelő eszközeink. Ezeket ma gond nélkül vádemelésig tudnánk vinni. Szintén segítségünkre van, hogy a mostani jogalkotás követi a való életet; a 2013-ban hatályba lépett új Büntető törvénykönyvvel például nagyon jól lehet dolgozni.

Mennyire jelentenek hatékony segítséget a közterületi kamerák?

A térfigyelő rendszer kiemelt fontossággal bír mind a bűnmegelőzésben, mind a felderítésben. Tavaly is több bűneset felgöngyölítésében, a tettesek beazonosításában, elfogásában volt segítségünkre. Az önkormányzat jóvoltából Újbudán jól kiépített kamerarendszer áll rendelkezésre, ám a 21 városrész eltérő adottságai miatt az egész kerületet sajnos nem tudjuk lefedni. Szívem szerint minden utca elejére és végére is tennék egy kamerát, ám ez kivitelezhetetlen. Hozzáteszem, a térfigyelő rendszernek nálunk az állomány megtartásában is jelentős szerepe van.

Kedvezően alakult a nyomozáseredményességi mutató is. Elégedett ezzel a számmal?

Valóban, a felderítési mutatónk 46-ról 55 százalékra emelkedett egy év alatt, ami elsősorban kollégáim nagyszerű munkájának köszönhető. Bár ez említésre méltó adat, természetesen azt szeretném, ha idén még jobb számokat tudnánk produkálni.

Márciusban volt egy esztendeje, hogy itt teljesít szolgálatot. Milyenek a tapasztalatai?

Megtisztelőnek, egyben nagy kihívásnak érzem, hogy megbíztak a legnagyobb lélekszámú kerület rendőrkapitányságának vezetésével. Fővárosi szinten minden városrésznek más és más problémákkal kell megküzdenie, és persze mások a megoldási lehetőségeik is. Újbudán – futballstadionon kívül – szinte minden nagy látogatottságú intézmény megtalálható, óriási a lakosság- és lakásszám, illetve kiterjedt az úthálózat is, emiatt sok „kijárata” van a kerületnek. Ezért ez az utazó bűnözők Mekkája, akik idejönnek, elkövetik a bűncselekményt, és már távoznak is. Ennek megfelelően nagyon sokrétű a feladatrendszerünk is.

„Új kapitányként” hogyan értékeli a rendőrség és az önkormányzat együttműködését?

Kiválónak, bár tudomásom szerint ez egy sok éve tartó szimbiózis, amit nem kötnék pusztán az én személyemhez. Őszintén hálásak vagyunk Újbuda Önkormányzatának, amiért szolgálati lakásokat biztosít rendőreinknek, valamint azért a nagyvonalú anyagi támogatásért, amelynek köszönhetően tavaly is lehetőségünk nyílt az állomány premizálására, illetve járműbeszerzésekre. Idén például egy kisbuszt vásárolhatunk a helyhatóság pénzbeli támogatásával.

A XI. kerületben több nagy forgalmú út van, köztük autópálya ki- és bevezető szakaszok. Mennyire érintett a városrész közlekedési balesetekben?

Újbuda ebből a szempontból az egyik legfrekventáltabb kerület, ezért kiemelt cél a közlekedési balesetek számának visszaszorítása. Ezt elsősorban sebességméréssel, az ittas járművezetők kiszűrésével és jól célzott balesetmegelőzési kampányokkal tudjuk elérni. Az előző években viszonylagos állandóság állapítható meg a személyi sérüléses közúti balesetek számában: 2016-ban 296, 2017-ben 304, 2018-ban 292 ilyen történt a kerületben. Tavaly a súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek számában némi növekedés, a könnyű sérüléses és a halálos kimenetelű esetében pedig csökkenés volt tapasztalható.

Napjainkban egyre több kábítószertől bódult fiatalt és kevésbé fiatalt látni, akár közterületeken is. Noha ez főként nem Újbudára jellemző, gondolom, önök is részt vesznek a drogellenes küzdelemben...

Ebben a bűncselekmény-kategóriában igen nagy a látencia, ám ha valaki ezzel kapcsolatban a hatóság látókörébe kerül, mindenféleképpen eljárás alá vonjuk. Elsősorban persze a terjesztőket akarjuk megfogni, de nem hunyunk szemet azon fogyasztó esetében sem, akinél csupán kis mennyiségű drogot találunk. Tizenhat esztendeig dolgoztam kábítószeres területen, sokat tudnék mesélni. Elvem, hogy a drogokat tűzzel-vassal irtani kell, a zéró tolerancia híve vagyok az úgynevezett könnyű drogokkal szemben is. És nemcsak azért, mert túl sok testileg, szellemileg és lelkileg leépült fiatalt láttam már, hanem azért is, mert a legtöbben a bódítószerekre a pénzt csak bűncselekmények útján tudják megszerezni. A drog és a bűnözés tehát kéz a kézben jár.

(V. L.)