Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Egyházi vezetők Újévi pohárköszöntője

Újbuda   |   2018, január 18 - 12:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kerületben működő felekezetek vezetőit hívta meg Újbuda önkormányzata a már hagyományos újévi pohárköszöntőre. A találkozón a megvalósult és tervezett fejlesztéseken túl, a történelmi egyházak helyzetét vitatták meg.

Hoffmann Tamás szerint az egyházi és világi vezetők munkája számos területen fedi egymást. Amellett, hogy mindannyian közösséget építenek, kiemelten kezelik az oktatási-, szociális és egészségügyi feladatokat. A polgármester úgy látja, a történelmi egyházak olyan intézményi- és szociális hálót működtetnek, amelyek nagyban segítik az önkormányzat munkáját is.

Simicskó István honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő a hit szerepét hangsúlyozta köszöntőjében. Szerinte bármilyen feladatot is lát el az ember, ha azt szívből, szeretetből és elhivatottságból teszi, akkor tud nagyot alkotni. Simicskó István az Európában zajló változásokra is kitért, szerinte a világ döntéshozói nem tartják fontosnak a keresztény létet, ami pedig a nemzet megmaradásának záloga. - A civilizáció alapja keresztény értékek mentén alakult ki. Ezeknek az értékeknek a megmaradása a legfontosabb feladat - zárta gondolatait a miniszter.

A nyugati civilizáció tendenciózus keresztényellenességére hívta fel a figyelmet Szabolcs Attila országgyűlési képviselő is. Úgy véli ennek a folyamatnak a megfékezésében a felekezeteken túli összefogás segíthet, amelyhez sok erőt és kitartást kívánt az egyházi vezetőknek.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő az Európában zajló változások kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy míg templomok százait zárják be, vagy minősítik át szórakozóhelyekké, addig mecsetek ezrei épülnek Nyugaton. Úgy látja, a történelmi egyházak támogatása ma mindennél fontosabb feladat, amelyet templomok felújításával, építésével és aktív közösségi élettel lehet felvirágoztatni. Németh Zsolt személyes érintettségét is hangsúlyozta köszöntőjében, édesapja református lelkipásztor volt, a politikus mai napig aktív tagja a protestáns gyülekezetnek.

Simicskó István meghívására Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is ellátogatott. Úgy fogalmazott: "mindegy hogy valaki egyházi vagy világi vezető, a cél, hogy mindenki saját hitével erősítse a közösséget". A keresztényi értékek közül kiemelte a család szerepét, a közfeladatok átvállalását, valamint a kereszténységre leselkedő veszélyek megfékezését. Az államtitkár kitért az elmúlt évek kerületi fejlesztéseire is. Az egyházi intézmények közül kiemelte a Lágymányosi Szent Adalbert-plébánia építését, a gazdagréti Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok- templom befejezését, valamint a Budai Ciszterci Szent Imre templom rekonstrukcióját is. Az eddigi 2,5 milliárd forintos beruházáson túl további 2,2 milliárd forintot biztosít a kormány az egyházi tulajdonban lévő oktatási intézmények, nevezetesen a Szent Margit Gimnázium és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium bővítésére is.

K. A.