Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Egyházi vezetők találkoztak Újbudán

Újbuda   |   2019, január 29 - 11:09Nyomtatóbarát változatSend by email

Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István kormánybiztos, Újbuda országgyűlési képviselője a hagyományok szerint idén is kötetlen beszélgetésre invitálta a XI. kerületben működő történelmi egyházak képviselőit. Az eseményen az egyházak szerepéről és fontosságáról Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes beszélt.

- Nincs még egy olyan nagyvonalú egyháztámogatási rendszer Európában, mint amilyen Magyarországon működik – fogalmazott Semjén Zsolt a hétfői egyházvezetői fogadáson. A politikus az Eurostat adatait idézte, majd hozzátette: hazánkban sem volt korábban példa arra, hogy ekkora összeget áldoztak volna egyházi feladatokra.

A miniszterelnök-helyettes szerint, az egyenlő finanszírozást kiemelten fontosnak tekinti a kormány; ha az egyház közfeladatot lát el, akkor az államnak ugyanúgy és ugyanannyi összeggel kell hozzájárulnia, mint ha közintézményről lenne szó. Semjén Zsolt fontosnak nevezte, hogy az állam és az egyházak egymástól függetlenül működjenek, de szükség van arra, hogy segítsék egymást. Úgy véli: az igazi együttműködésben az önkormányzatoknak is nagy szerepük van, hiszen a célok összehangolásában, a közösségépítésben mindegyik félre komoly feladat hárul. Szerinte, Újbuda nagyon jó példa az összefogásra.

Hoffmann Tamás polgármester az elmúlt években megvalósult fejlesztésekről és jövőbeni beruházásokról beszélt. Elmondta, hogy a Magyarszentek templomában megépültek a Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség új közösségi helyiségei, modernizálták a díszvilágítást a gellérthegyi pálos Sziklatemplom fölött, továbbá elkezdődött a Bencés Tanulmányi Ház felújítása is. Köszöntőjében kiemelte: az egyházak és szervezeteik az önkormányzattól is évente kapnak támogatást, amelyből állagmegóvási, felújítási és kisebb beruházási terveiket tudják megvalósítani. Arra is kitért, hogy Újbudán több ezer gyermek tanul egyházi intézményekben, de az oktatási feladatokon túl a szociális, karitatív tevékenységük is jelentős a felekezeteknek, vállalt feladataik teljesítésében pedig igyekszik partner lenni az önkormányzat.

Simicskó István kormánybiztos, Újbuda országgyűlési képviselője szerint a kerületi közösségi események között ez az összejövetel az egyik legszebb, hiszen itt a lelki támaszt nyújtó személyek találkoznak egymással. A képviselő szerint soha nem volt még olyan nagy szükség a hitélet megerősítésére, mint napjainkban. – A huszonegyedik század emberét az állandó változás jellemzi, rendkívül intenzív és zajos a világ, ez nem az érzelmi elmélyülés és a lelki megtisztulás, hanem az önös érdek és a versenyhelyzet kora – mondta Simicskó István. Hozzátette: a szív és jellem műveltségének kialakulásában az oktatáson túl az egyháznak van a legnagyobb szerepe. - A szív nevelésében elsősorban a vallásra tudunk támaszkodni - fogalmazott.

Az eseményen az egyházi vezetők is megosztották gondolataikat, majd a beszélgetés közös imádsággal zárult.

K. A.