Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. kedd, Eszter, Eliza

Egyeztetések a Kelenföldi Városközpont ügyében

Újbuda   |   2021, december 6 - 12:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Bikás park melletti Kelenföldi Városközpontban számos, a környéken élők igényeihez igazodó üzlet és szolgáltatás található, ám a meglehetősen lerobbant, több mint harminc éve épült kétszintes központ már jó ideje megoldásra váró probléma a kerületben.

A komplexum a főváros többségi tulajdonában van, Újbuda 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik benne. A főváros vezetése nemrégiben úgy döntött, eladja az ingatlant, és erre a célra pályázatot ír ki. Az üggyel kapcsolatban november 22-én egyeztettek a főváros, illetve a XI. kerület vezetői. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere lapunknak elmondta, a találkozón Budapest és Újbuda együttműködése kapcsán számos nyitott kérdést átbeszéltek, ezek közül az egyik kiemelt téma a Kelenföldi Városközpont volt.
– Adott esetben az ingatlan értékesítésénél elsősorban a városfejlesztési szempontokat fogjuk figyelembe venni – mondta Karácsony Gergely. – Olyan beruházói koncepciónak adnánk zöld lámpát, amely egyezik a kerületi vezetés elképzeléseivel, a megfogalmazott lakossági igényekkel; az ár másodlagos kérdés. Ha beérkeznek a pályázatok, akkor látjuk majd, van-e köztük olyan, amit a kerület vezetése is támogatni tud. Kizárólag ebben az esetben fogjuk ezt az épületet értékesíteni – emelte ki a főpolgármester, hozzátéve, hogy a jelenlegi bérlők sorsa nagyon fontos kérdés. A bérlők most ugyanis a fővárossal vannak szerződésben. – Mi továbbra is mindenképpen szeretnénk a bérlőkkel egyeztetni. A lakossággal való egyeztetésnél pedig a kerület véleményére hagyatkozunk. Csak olyan beruházás, csak olyan fejlesztés valósulhat meg az új tulajdonos révén, amely találkozik a kerület elvárásaival – hangsúlyozta a főpolgármester.
Ugyanezen a napon tárgyalt Újbuda vezetése a városközpont környékén élők képviselőivel is, akik többek között arra kerestek és kaptak választ, hogy a kérdéses eladást illetően a főváros és a kerületi önkormányzat milyen jogviszonyban van egymással, illetve milyen garanciákat tud adni az önkormányzat arra, hogy az a pályázat nyerjen, amelyik az itt élők érdekeit tartja elsősorban szem előtt. A civilek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az elmúlt évtizedben a kerületi nagy beruházásokhoz sosem tartozott megfelelő humán infrastrukturális fejlesztés, valamint a közlekedést sem bővítették a megváltozott körülményeknek megfelelően. Továbbá azért volt aggasztó számukra a pályázat kiírása, mert véleményük szerint Kelenföld rendkívül túlépített, és tartanak attól, hogy lakóház vagy kilencemeletes épület kerül a városközpont helyére.
László Imre, Újbuda polgármestere erre reagálva kifejtette, az említett beruházások mind az előző kerületi vezetés ideje alatt indultak el. Azóta is próbálja az önkormányzat az ezekből adódó károkat enyhíteni, számos esetben településrendezési szerződések megkötésével. Az egész érintett komplexumból csak a jelenleg Burger Kingként üzemelő rész Újbuda tulajdona, a kiírásban szereplő terület 80 százaléka a Fővárosi Önkormányzaté. Éppen azért csatlakozott a pályázathoz Újbuda, hogy ne engedjen lakóépületet és toronyházat létrehozni. – A jelenlegi városközpont állapota nem méltó a környékhez, Újbudához és Budapesthez sem – mutatott rá a polgármester. – Az önkormányzat az ott élők érdekeit akarja képviselni – emelte ki, ugyanakkor furcsállotta és aggályait fejezte ki amiatt, hogy a városközponttól néhány száz méterre lévő VABA-lakópark ügyében semmiféle lakossági tiltakozás nem volt, mint ahogy a kiemelt állami beruházás során nemrég lebontott korábbi Goldmann-menza épületének esetében sem. Csak most. Egy olyan ügyben, ami még nem is realizálódott.
November 29-én lejárt a határidő, beérkeztek a pályázatok. Mint ahogy mindkét egyeztetésen elhangzott, a döntéshozók elsősorban a városfejlesztési szempontokat fogják nézni, olyan koncepció élvez majd elsőbbséget és számíthat pozitív elbírálásra, amely egyezik a XI. kerület érdekeivel és a lakosság igényeivel.
T. E.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudai Sportos Nap  

Számos szabadtéri, illetve belső helyszínre szervezett nyílt sportnapot Újbuda Önkormányzata május első szombatján. A május 6-i magyar sport napjához kapcsolódó rendezvény elsődleges célja a kerület sport­életének élénkítése volt, de a sportklubok, edzőtermek és sportlétesítmények megismerésére is lehetőséget teremtett.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.