Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Egyetemisták kapcsolódtak a 60+ programhoz

Újbuda   |   2014, november 5 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

A Bölcső utcai 60+ központban mostantól az SOTE Egészségtudományi karának hallgatói tanulmányozzák az időskori prevenciós tornát. A Semmelweis Egyetem és Újbuda Önkormányzata együttműködési megállapodása szerint gyógytornászhallgatók tölthetik kötelező gyakorlati idejüket Újbudán. Decemberig várhatóan összesen 150 egyetemista csatlakozik az órákhoz.

Az idősek életminőségén javítani kívánó kerületi 60+ program legnépszerűbb elfoglaltságai egyértelműen a különböző tornák és mozgásterápiás foglalkozások. Toldi Tamás idősügyi referens szerint a meridián tornára, jógára, ízületi és gyógytornákra akkora az érdeklődés, hogy a nyugdíjasoknak hetekkel előre kell bejelentkezniük az eseményekre. – Az idősek igényeinek megfelelően folyamatosan fejlesztjük a különböző programokat, növeljük számukat és kiterjesztjük az elérhetőséget – mondta a bevezető tornaórán Toldi Tamás. Hozzátette: az önkormányzat úgy döntött, kiemelt ügyként tekint az egészségfejlesztésre és további forrásokkal támogatja azt.

Újbuda a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karának két tanszékével vette fel a kapcsolatot, így mostantól a dietetika és gyógytorna szakos diákok látogatják majd a 60+ gyógytorna foglalkozásait. Toldi Tamás szerint a kezdeményezés nemcsak a megnövekedett igényekre jelent megoldást, hanem az fiatalok és idősek közötti kapcsolatokat is fejleszti. Az idősügyi referens szerint, a nemzetközileg is jelentős sikereket elért újbudai idősprogram presztízse tovább emelkedett azzal, hogy szeptembertől a 60+program - a geriátria tárgy (öregedés tudomány) részeként - hivatalos tananyaggá vált a Semmelweis Egyetem gyógytornász tanszékén.

Az időskori gyógytornát a 60+ program indulása óta Virág Anikó okleveles gyógytornász vezeti. Óráin a főként lányokból álló egyetemista gyakornokok eleinte megfigyelőként vesznek részt, később pedig hasznos segítőként is bekapcsolódnak a munkába. Virág Anikó tornája elsősorban prevenciós jellegű, tehát a problémakezelés helyett az ízületi problémák megelőzésére, a test kondicionálására helyezik a hangsúlyt. - Az idejáró 60 év felettieknek persze néha fáj a háta, csípője, dereka, amit szintén orvosol a gyógytorna. A lényeg azonban az, hogy megerősítsük a renyhe tartóizmokat, javítsuk a vérkeringést, és ezáltal rugalmasabbá tegyük az ízületeket - mondta a szakember.

T.D. - ÚjbudaTV

Egyetemisták kapcsolódtak a 60+ programhoz