Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Egy újbudai sem marad segítség nélkül

Újbuda   |   2020, március 23 - 13:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata a koronavírus-járvány kialakulása miatt az elmúlt időszakban számos óvó intézkedést hozott a kerületben lakók érdekében. A legfontosabb történésekről, változásokról László Imrét, Újbuda polgármesterét kérdeztük.

Újbuda megfelelően fel tudott készülni a járványhelyzetre?

Időben ébredtünk, én így mondanám. Már február 8-án, azaz több mint egy hónappal ezelőtt kezdeményeztem Budapest huszonhárom kerületének polgármesterénél az akkor még csak várható járványveszély miatt esetleg kialakuló helyzet közös felmérésére, megoldások keresésére vonatkozó egyeztetést. Az idő bennünket igazolt, hiszen ennek köszönhetően a felkészülés időben történt. A találkozóra mi már kész higiéniai tájékoztató anyagot vittünk magunkkal, amit megosztottunk a kerületekkel, majd pár nappal később újabb frissítésekkel és animációval is kiegészült ez a csomag. Emellett az önkormányzatoknak ajánlást fogalmaztunk meg az előkészítendő lépések soráról, az operatív szinten szükséges lépések megtételéről. Szintén még február elején deklaráltuk, hogy közel 25 millió forintos keretet fordítunk az önkormányzati, elsősorban az egészségügyi intézményeink számára fontos védőfelszerelések beszerzésére. A folyamatot elindítottuk, de sajnos azt kell mondanom, hogy ez önmagában nem elegendő. Amíg a kormány nem teszi meg a megfelelő lépéseket, hogy ne akadozzon az eszközigények kielégítése, a mi segítségünk kevés. A mai napig akadozik a maszkok, fertőtlenítők és egyéb védekező felszerelések ellátása. Erre nagyon komoly figyelmet kellett volna a kormánynak már jóval korábban fordítania, hiszen ez a legfontosabb a hatékony védekezés szempontjából. Mi, ahogy beérkeznek az igényelt eszközök, azonnal és folyamatosan telepítjük, osztjuk szét.

Itt, Újbudán, melyek a legfontosabb intézkedések, amelyek a járvány megfékezése, lassítása érdekében születtek?

Több óvó rendszabályt léptettünk érvénybe, és fogunk is még többet az elkövetkező időszakban. A koronavírus-járvány elsősorban az idősebb korosztály, főként a 70 év felettiek egészségét, életét veszélyezteti. Őket nyomatékosan arra kérjük, hogy maradjanak otthon! Az önkormányzat minden segítséget megad számukra, és az ellátásukról is gondoskodunk, hogy ezt a nehéz időszakot minél könnyebben tudják átvészelni. A napokban kiszélesítjük a segítségnyújtás körét a náluk fiatalabb, de szintén veszélyeztetett korosztályba tartozó 60 évnél idősebbekre is. Nekik a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, csekkek befizetésében tudunk támogatást nyújtani. Ugyanígy próbálunk segíteni azoknak a családoknak is, ahol kisgyerekek vannak, és a szülők nem tudják megoldani az otthoni felügyeletüket. Az nagyon fontos, hogy a rendkívüli szünet ideje alatt ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre! Újbudán két bölcsődében és nyolc óvodában várjuk a kicsiket. Ahhoz azonban, hogy hatékonyan segíteni tudjuk ezeknek az intézményeknek a munkáját, az ellátáshoz kapcsolódó szervezeteket és intézményeket sem felejthetjük el, hiszen ezek azok, amelyek az óvodák, bölcsődék, rászoruló idősek ellátását, étkeztetését biztosítják. Meg kell oldanunk a hatósági karanténba rendelt személyek ellátását is. Mi az önkormányzatban azon dolgozunk, hogy a megfelelő módszereket kialakítva, a megfelelő módon, zökkenőmentesen működjön ez a rendszer. Bezártuk azokat a játszótereket és parkokat, ahol kerítés veszi körül a területet. Máshol figyelmeztető táblákat helyeztünk ki, amelyeken felhívjuk a figyelmet arra, hogy kizárólag saját felelősségre használja mindenki a kihelyezett eszközöket (padokat, játékokat), és szabadtéren is tartsa be fokozottan a személyes higiéniára vonatkozó ajánlásokat. Sajnos azt látjuk, hogy a figyelmeztetés, ajánlás, kérés ellenére is nagyon sokan vannak a parkokban, játszótereken. Ma még éppen szép, napsütéses idő van, így ez akár érthető is lenne. De ne tévesszük szem elől az olaszországi példát! Sokáig ott sem vették komolyan az otthon tartózkodást, csak áthelyezték a szabadba a közösségi életüket az emberek. Minden bizonnyal ez nagymértékben hozzájárult a ma fennálló, nagyon szomorú és komoly helyzethez. Újbuda polgármestereként és orvosként is azt kérem Önöktől, ha csak tehetik, maradjanak otthon! Ne fogadjanak vendégeket, az együtt élő családtagokon kívül mással ne érintkezzenek, ne találkozzanak! Higgyék el, nincs az önkéntes izolációnál és a fokozott higiénia alkalmazásánál biztonságosabb védekezési mód jelenleg a koronavírussal szemben.

A jelenlegi helyzetben hogyan tudják biztosítani az önkormányzat működését?

Az önkormányzati munka nem állhat le, ahogy a fővárosi sem. Nehéz időszakban, rengeteg új, eddig nem látott kihívás mellett, de az élet folyik tovább, ennek megfelelően a kerület is és a város is működik. Tagja vagyok a Főváros Operatív Törzsének, azaz viszem a kerületek irányából az információkat és hozom az aktuális teendőket, részt veszek a döntéshozatalokban, a szakmai munkában, minden nap. De az önkormányzat operatív csoportját is létrehoztuk, amely az általunk végzendő feladatok szempontjából értékeli a híreket és hozza meg a mindig legaktuálisabb döntéseit. Emellett az önkormányzat vezetése naponta beszéli meg az aktuális teendőket és dönt a szükséges beavatkozásokról, online konferenciabeszélgetés keretében, ami kifejezetten felelős és hatékony módszer, látva az elmúlt néhány nap tapasztalatait. Kidolgoztuk azt a megoldást, amelynek segítségével az emberi érintkezést, a kontaktusok számát a legminimálisabbra szorítva zökkenőmentesen folyhat a munka az egész hivatalban, noha vannak munkatársak, akik olyan feladatot látnak el, amelyet otthonról, home office-ból nem tudnak. Létrehoztunk információs vonalakat, munkatársaink fogadják a hívásokat, és segítenek az eligazodásban, minden kérdésre válaszolnak. Hasonlóképpen a központi e-mail címünkön is elérnek bennünket az ügyfelek a halaszthatatlan ügyekkel, de az e-ügyintézést is ajánlom figyelmükbe. A kollégáimnak és nekem is az a célunk, hogy minél pontosabban és gyorsabban szolgáltassuk azokat az információkat is, amelyek segítik az itt élőket a tájékozódásban, és abban, hogy a mostani helyzetben a lehető legkevesebb kellemetlenséggel és nehézséggel tudják élni a mindennapjaikat. Kérem, kövessék az ujbuda.hu oldalunkat, a Facebook-oldalunkat és az Újbuda TV-t, hogy Önökhöz is eljuthassanak a legfrissebb információk. Vigyázzanak magukra és keressenek minket, ha segítségre van szükségük!

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.