Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. szombat, Emil, Csanád

Egy nap az újbudai tűzoltókkal

Újbuda   |   2022, május 12 - 12:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

A fővárosban tizennyolc hivatásos tűzoltólaktanya működik: tizennégy parancsnokság, valamint négy katasztrófavédelmi őrs. Kiemelt szerep hárul köztük a XI. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokságra, amely Újbudán több mint 150 ezer ember élet- és vagyonbiztonságáért felel, ám ezen kívül két másik dél-budapesti kerületet is ellát. A járvány miatti zárlat feloldása után ismét fogadnak látogatócsoportokat a Tas vezér utcai laktanyában.

A XI. kerületi tűzoltó-parancsnokságra érkező vendégeket – április végén lapunk munkatársait – a bejáratnál gyerekrajzokkal teli faliújság, vitrinekben tűzoltóautó-modellek, illetve régi tűzoltószerek fogadják. Ezt követően megtekinthettük a napi szolgálatváltást, mely során a tűzoltók egymással szemben felsorakozva adták át a 24 órás műszakot a soron következő csoportnak.
A néhány perces átadás-átvétel után jött az általános próba: a tűzoltók a laktanya elé felvonulva ellenőrizték az 1-es, majd a 2-es fecskendőt (hétköznapi nevén tűzoltóautót), illetve a magasból mentő járműveket, amelyek létráit természetesen ki is nyitották. Azt már Kolozsi Pétertől, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivőjétől tudtuk meg, hogy itt állomásozik a világ legnagyobb munkamagasságával rendelkező tűzoltólétrája, amely 42 méterre tud felmenni kevesebb mint egy perc alatt.

Kolozsi Péter korábban maga is szolgált itt, jól ismeri az állományt, a körülményeket. Ez a parancsnokság – hivatalos nevén a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség – a főváros három déli kerületét felügyeli, tehát az itteni tűzoltók nemcsak a XI., hanem a XXI. és a XXII. kerület biztonságért is felelnek. – Újbuda nagy lakosságszámmal rendelkezik, ennek megfelelően itt több különleges szer, illetve gépjármű is található, a hagyományos tűzoltófecskendőkön kívül egy tolólétrás autó, valamint egy tűzoltódaru, amely többek között kamion-, busz- vagy vonatbaleseteknél is használható – mondta el Kolozsi Péter.

Kiemelt szerep – kiemelt figyelem
Tavaly egy nagy sikerű magyar mozifilm, a Nagykarácsony is részben itt, a XI. kerületi laktanyában forgott. Milyen gyakran jelennek meg a tűzoltók a mainstream médiában? – kérdeztük a szóvivőtől. Mint elmondta, a főváros kiemelt szerepe miatt a fővárosi tűzoltók is kiemelt figyelmet kapnak mind a média, mind a közvélemény részéről. A nagy, sok járművet, illetve tűzoltót felvonultató riasztások általában komoly érdeklődést generálnak, nekik pedig kötelességük tájékoztatni arról, hogy éppen milyen munkát végeznek.
Molnár Máté tűzoltó őrnagy, a XI. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka számolt be arról, hogy mit csinálnak akkor, amikor nincsen riasztás. – A napi szolgálat 24–48-ban zajlik, a három, egyenként 20–22 fős szolgálati csoport naponta váltja egymást. A tűzoltók napja reggel 6 óra 30 perckor a szolgálatváltással kezdődik, a délelőtt tűzoltási vagy műszaki mentési oktatásokkal, szerkarbantartással, szerelési gyakorlatokkal telik – tudtuk meg. Délben a tűzoltók ebédelnek, a délutánok pedig csendespihenővel indulnak, hiszen bármikor érkezhet riasztás. Ezt követi a körlet karbantartása, illetve aktív szabadfoglalkozások, például sportedzések is vannak a laktanyában. Éjszaka alapesetben a beosztott tűzoltók a hálókörletben alszanak, riasztás esetén azonban két percen belül ugyanúgy el kell indulniuk, mint nappal.


Nem csak tűzesetek
– A XI. kerületi tűzoltó-parancsnokságra évente mintegy 1200–1500 riasztás érkezik – mondta el Molnár Máté. A napi négy–öt riasztás jó harmada téves tűzjelzésből ered. Ennek oka, hogy körzetükben sok nagy ipari létesítmény, illetve modern irodaház is van, az ezekben működő érzékeny vészjelző berendezések pedig akár egy odaégett pirítós füstjére is riasztanak. A fennmaradó 800–900 riasztás több mint fele műszaki mentést igényel: közúti baleset utáni forgalmi akadályok megszüntetéséhez gyakran hívják ki a tűzoltókat, de egy-egy vihar után is menniük kell a kidőlt fákhoz.
Molnár Máté az ajtónyitásokat is megemlíti, ami általában olyankor történik, amikor egy lakás idős lakójáról már napok óta nem hallottak, és a szomszédok a tűzoltókat hívják, hogy gyorsan, szakszerűen bejussanak hozzá, és megtudják, mi történt vele. Mindezek mellett évente 300–400 tűzeset van, ezek nagy része ma már kisebb kuka- vagy gaztűz. Komoly, esetleg halálos kimenetelű lakástűz csekély számban fordul csak elő.

„Gondoltam, egy próbát megér”
Molnár Máté igen összetartó, kifejezetten jó közösségnek tartja az általa vezetett parancsnokság állományát. – Ezek a srácok az életüket kockáztatják nap mint nap, természetes, hogy támaszkodnak egymásra. A fegyelem, a feszesség megvan, hiszen a legkisebb pontatlanság vagy figyelmetlenség is a saját vagy mások életébe kerülhet. Ugyanakkor napközben, ha arról van szó, a csibészség, egymás ugratása is hozzátartozik a fiúk mindennapjaihoz – tette hozzá. Ha már fiúk: szinte egyedülálló módon az újbudai tűzoltóságon egy női tiszt is szolgál, a műszaki biztonsági tiszti szolgálatot látja el, vagyis technikailag ő felel az összes jármű és eszköz megfelelő minőségéért.
Az egyes káresetek elhárításához még a legmodernebb felszerelés mellett is komoly fizikai kondícióra van szükség. Egy tűzoltó bevetési ruha a szükséges eszközökkel együtt nagyjából 25 kilogrammot nyom, ezt nem könnyű cipelni – nem beszélve a lelki teherről, amelyet a tűzoltók naponta akár többször is a vállukra vesznek.

Szakács P. Ervin lassan tizenöt éve viseli ezt a terhet: 2007 októberében szerelt fel a belvárosi tűzőrségnél, 2011 óta szolgál a XI. kerületben. Gyerekkorában apja sokat mesélt neki a tűzoltókról, az érettségi után kalandvágyból nézte ki magának ezt a világot. – Gondoltam, egy próbát megér, aztán itt ragadtam. Mindenképpen a kihívás meg az adrenalin, ezt kár lenne elvitatni – mondta lapunknak. Az évek során ő és társai is számtalan olyan esethez vonultak, ahol mások életét sikerült megmenteniük. – Ez kimondottan jó érzés tud lenni – vallja a szerparancsnok, akinek a felesége is tűzoltó, sőt, az apósa is szolgált Újbudán.
Hét esztendeje tartozik a katasztrófavédelem kötelékébe Hadnagy András tűzoltó, aki szintén a kihívást kereste, amikor 2015-ben jelentkezett, és elvégezte az alapkiképzést. Rögtön megfogta az a fajta bajtársiasság, illetve hagyományos értékrend, ami a laktanyák világában a mai napig tapasztalható. Ezzel együtt pozitívumként említi a katasztrófavédelemnél az utóbbi években kialakult fiatalos szemléletet, amelynek egyik példája nagyon jól felszerelt, felújított konditermük. Számára különleges, hogy Újbudán teljesíthet szolgálatot. A szomszédos Budafok szülötteként gyerekkora óta jól ismeri a kerületet; mint mondta, amikor ide felszerelt, már szinte az összes utcát kívülről fújta, és ez ad egy sajátos töltetet a mindennapjainak. Különösen, amikor egy-egy régi ismerőssel összefutva kiinthet a tűzoltóautóból…

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben néhány rövid időszaktól eltekintve országszerte szüneteltek a nyilvános tűzoltólaktanya-látogatások. Idén ez megváltozott, április után májusban is több óvodás és iskolás csoportot várnak a Tas vezér utcai laktanyába. A társadalmi kapcsolattartásnak ez a formája nemcsak maradandó élményt kínál, hanem jó rálátást is nyújt a tűzoltók életére és munkájára. Emellett a parancsnokságra hetente 10–15 diák is érkezik az érettségihez kötelező 50 órás iskolai közösségi szolgálat teljesítésére, többségükben kerületi középiskolákból.Nagy András

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Önvezető autók, robotok és mesterséges intelligencia  

Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia tanszékét a Bosch és az ELTE együttműködésében a Lágymányosi Campus Informatikai Karán. A világ első számú autóipari beszállítója által létrehozott tudásbázis az önvezető autózás és az ipari robotika területén végez majd kutató-fejlesztő tevékenységet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.