Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Egy emberként állt ki a testület Ukrajna mellett

Újbuda   |   2022, február 28 - 12:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Már csak a Fővárosi Közgyűlésnek kell jóváhagyni, hogy a Feneketlen-tónál legyen a Törőcsik Mari park, miután Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete februári rendkívüli ülésén jóváhagyta a lakossági szavazás eredményét. A képviselők emellett módosították a tavalyi büdzsét, valamint egészségügyi hallgatóknak kiírt, illetve alapítványi pályázatokról is szavaztak.

A pár órával az ukrán–orosz háború kitörése után kezdődő rendkívüli testületi ülésen egyperces néma csenddel mutatták meg a képviselők kiállásukat a szomszéd ország függetlensége mellett. Barabás Richárd alpolgármester egyúttal bejelentette: felajánlotta Újbuda ukrán testvérvárosa, Bene polgármesterének, hogy a háború elől menekülő lakókat szükség esetén elszállásolják a kerületben. A kárpátaljai település első embere köszönettel elfogadta a felajánlást.
A képviselők rábólintottak a lakosság döntésére, hogy a Feneketlen-tónál legyen a Törőcsik Mari park; a csaknem kétezer szavazat több mint fele érkezett a Villányi út, Tas vezér utca, Edömér utca, Kosztolányi Dezső tér, Frankfurt sétány, Placid atya park által határolt területre. A javaslatot már csak a Fővárosi Közgyűlésnek kell jóváhagynia. A nagy színésznő Újbuda díszpolgára volt, a képviselő-testület decemberi döntése alapján a helyi lakók január végéig szavazhattak arról, hogy a kerületben hol legyen róla elnevezve közterület.
A céltartalékok felhasználása és a maradványok ismeretében módosult a 2021-es költségvetés. Tavaly egyebek közt az önkormányzati tulajdonban lévő humánszolgáltatók dolgozóinak bérkompenzációja és a kulturális rendezvények támogatása okozott többletkiadást, decemberben viszont a bevételek is nőttek. Az önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumától 1,4 milliárd forintot kapott – több hónapos késedelem után – az Újbudai Gyermekegészségügyi Központ és Egynapos Sebészet beruházására, emellett több mint 111 millió forint érkezett a népszámláláshoz szükséges kiadások fedezésére. A tavalyi büdzsé bevételi, illetve kiadási főösszege mintegy 3,5 milliárd forinttal változott meg.
A képviselők módosították az önkormányzati egészségügyi ellátó és szolgáltató vállalatok dolgozói számára kiírt ösztöndíjprogramot. A házi felnőtt- és gyermekorvos hiány megállítását szolgálhatja, hogy bővítették az Újbudai Ösztöndíj címzettjeinek körét. Az egyik alpályázatra a szociális és gyermekjóléti területen tanulók, valamint az óvodapedagógus-hallgatók nevezhetnek. A másikon olyan egyetemi és főiskolai ápoló, gyógytornász, védőnő, általános orvos hallgatók vehetnek részt, akik a diploma megszerzése után önkormányzati egészségügyi szolgáltatónál állnak munkába. Ilyen ösztöndíjban az önkormányzattal feladatellátási szerződést kötő, már általános orvosi diplomával rendelkező házi felnőtt, gyermek- és fogorvosi szakképzést végző hallgatók is részesülhetnek. (A felhívás minden évben február 28-án jelenik meg.)
Az Ulászló utca környéki utcaátnevezés, házszámmódosítás és az illetékes felnőtt háziorvos, dr. Orosz Sándor halála miatt ideiglenesen összevont 16-os és 21-es háziorvosi és fogorvosi körzet mostantól kizárólag 16-os körzetként működik, 3960 főt ellátva.
Egyebek közt korai fejlesztő központ, gyermeksegélyegylet és adományozó szervezet is jelentkezett az alapítványok támogatására kiírt önkormányzati pályázatra. Legtöbbjük működési hozzájárulásért indult a 10 millió forint keretösszegű tenderen. A kulturális egyesületek közül kortárs művészeti, építészeti, illetve zenei műhelyek nyújtottak be igényt, a pénzt rezsiköltségre, hirdetményre, akár bérleti díjra is fordíthatják. Az összfedezet itt 15 millió forint.
Az önkormányzat zöld jelzést adott a MAFC Kosárlabda Akadémia tao­program által támogatott fejlesztéseinek. A sportegyesület a nyári szünetben három helyen tervez rekonstrukciót. Az Őrmezei, a Gazdagrét-Csíkihegyek és az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskolában egyebek között kosárlabdapályák kapnak korszerű burkolatot és új palánkokat, egy-egy tornatermet új parkettaburkolattal, illetve hangszigeteléssel látnak el.
A múlt év üzemanyagár- és bérváltozásai (garantált bérminimum, minimálbér) ismeretében az önkormányzat módosította a parkfenntartási és -felújítási, -fejlesztési munkálatokat végző Zöld Újbuda Konzorciummal kötött keretmegállapodást. A szerződés értelmében a vállalat minden év elején élhet módosítási jogával, a képviselők ezúttal 4,6 százalékos egységár-növekedésre mondtak igent.
Az önkormányzat tulajdonában lévő hálózatszakaszok átruházásáról is döntött a testület. A Medvetalp utca és Barackmag utca környékén lévő utak burkolásának egyik feltétele az ottani kisfeszültségű földkábeles hálózatszakaszok kiváltása, amihez a tulajdonosi csere szükséges.
Napirendre kerültek személyi kérdések is. Nagy Ádám váltja az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának tagját, Retezi Richárdot, aki február 28-ával lemondott posztjáról. Szülési szabadsága végével március 1-jétől ismét Antal Nikolett látja el a KözPont Újbudai Kulturális Kft. ügyvezetői feladatait.

A törvényi előírások alapján félévente hat rendes testületi ülést lehet összehívni. Ha a megtárgyalandó ügyek felhalmozódnak, a polgármester saját hatáskörében rendkívüli ülést hívhat össze. (Erre eseti határozattal a képviselő-testületnek, illetve a települési képviselők egynegyedének indítványával is van lehetőség). A rendkívüli ülésen nincsenek napirend előtti felszólalások, tájékoztatók. A képviselők általában kevesebb előterjesztést tárgyalnak, új és sürgősségi indítványt nem vehetnek fel a napirendbe.

Újbuda segít!

Barabás Richárd: Ukrajna
példátlan agressziót szenvedett el Oroszországtól február 24-én hajnalban. Jóérzésű ember ezt a háborút nem tudja másként értékelni, mint Ukrajna szuverenitásának súlyos megsértése. A harcok első napján László Imre polgármester a képviselő-testület rendkívüli ülésén felszólított, vegyem fel a kapcsolatot kárpátaljai testvérvárosunk, Bene polgármesterével. A testületi üléssel egy időben tartott válságstáb-értekezlet után felajánlottam segítségünket a településen és a benei járásban élőknek – minden gyereknek, nőnek, férfinak, aki veszélyben érzi saját vagy családja életét. Számukra mindig lesz hely itt, Újbudán gondoskodunk róluk. A rendelkezésünkre álló eszközökkel mindent megadunk azoknak, akik oltalomra szorulnak. Ez emberi kötelességünk. Bene elöljárója megköszönte támogatásunkat.
Mi itt, Újbudán egy emberként aggódunk a beneiekért és minden ukrán állampolgárért, akik ordas támadást szenvedtek el Vlagyimir Putyintól. Személy szerint igazságtalannak és igazolhatatlannak tartom, hogy egy ország szuverenitását ilyen módon sértik meg. Egyetértek Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, aki azonnali távozásra szólította fel az orosz hadsereget. Egyetértek azzal, hogy a járható út a béke és a diplomácia. Egyetértek azzal, hogy a háború a legrosszabb forgatókönyv.
Titeket, újbudaiakat arra kérlek, lélekben legyünk együtt testvérvárosunk polgáraival, minden határon túli magyarral és minden ukránnal, akit ez a példátlan támadás ért.
Ukrajna, Bene – veletek vagyunk!