Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. szombat, Konstantin

Egészségügyi intézkedések

Újbuda   |   2020, március 17 - 13:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szüneteltetik a kórházak a halasztható műtéteket és vizsgálatokat a koronavírus-fertőzés miatt, csak a sürgősségi beavatkozásokat végzik el. A leletkiadások is szünetelnek. A diagnosztikai eljárások eredményei az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül tölthetők le.

Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumán kívül további hét laboratórium is végez majd mintavételt, és a betegellátás helyszínei is változnak hamarosan - jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Jelenleg karanténelhelyezésre bőségesen van hely, de már bevezették a hatósági házi karantént is. A növekvő betegszámtól függően látnak el majd fertőzötteket a vidéki infektológiai osztályok is.
A járványra tekintettel a halasztható, nem sürgős műtéteket elhalasztották, így a vérkészletek szükségélete is változni fog.

A leadott vér új koronavírusra történő vizsgálatát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem támogatja. Mostantól minden tüdőgyulladásban szenvedő beteget letesztelnek, hogy képet kapjanak a fertőzés, gyulladás eredetéről – állítja a az országos tisztifőorvos, aki szerint abban az esetben készítenek laborvizsgálatot, ha igazolt, pozitív fertőzöttel érintkezett valaki szoros kontaktussal.

A 65 év feletti háziorvosokat kiemelték a betegellátásból, de tudásukra, tanácsaikra szükség van, telefonos segítséggel segíthetik az ellátómunkát.

Gyermekorvosok szervezetei arra kérik a szülőket, hogy koronavírus-fertőzöttség gyanújával ne vigyék gyermeküket a rendelőbe vagy a gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívják telefonon házi gyermekorvosukat vagy a következő zöldszámok valamelyikét: 06-80/277-455, 06-80/277-456.
A megelőzés érdekében gyakran mossák meg szappannal gyermekük kezét és a sajátjukat is, szappan hiányában használjanak alkohol alapú fertőtlenítőszert, tartsanak legalább 1 méter távolságot a köhögő, tüsszögő vagy lázas emberektől, tanítsák meg gyermeküket vállhoz vagy könyökhez fordított fejjel köhögni, tüsszenteni, csak akkor viseljenek maszkot, ha influenzaszerű vagy megfázásos tüneteik vannak, vagy ha zsúfolt téren halaszthatatlan intéznivalójuk van, továbbá a használt maszkokat és papírzsebkendőket zárt tárolóba dobják ki.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.