Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 9. csütörtök, Abigél, Alex

Egész Közép-Európa a vírussal birkózik

Újbuda   |   2020, november 25 - 12:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Magyarországon november 11-én vezettek be a korábbinál szigorúbb intézkedéseket a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében (lásd külön írásunkat), aznap valamivel több mint 91 ezer aktív fertőzött volt az országban. Ez a szám kilenc nap alatt több mint 124 ezerre nőtt – folyamatos emelkedés mellett –, hasonló trendet mutatott a kórházban ápoltaké, továbbá a lélegeztetőgépen lévő betegeké is.

November 20-án 7512 covidos páciens volt a kórházakban, közülük 604-en lélegeztetőgépen (ez bő 25 százalékkal több az egy héttel korábbinál); az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós egy nappal korábban azt mondta az Inforádiónak, hogy december 10-én 27–30 ezer infektológiai és 5 ezer intenzív kórházi ágyra lesz szükség. Az egészségügyben dolgozók, szakértők szerint a fő problémát nem az ágyak jelentik, hanem a szakképzett személyzet hiánya.

A covidos halálozások száma nem emelkedett a fertőzöttekével, illetve a kórházban ápoltakéval azonos mértékben (a napi adat 95–105 körül ingadozott), amit sok szakértő furcsállott. A lakosságarányos mutató így sem biztató: november 20-án Magyarországon egymillió lakosra – a járvány kezdete óta – 17 190 koronavírus-fertőzött és 370 halott jutott. Összehasonlításképpen: Ausztriában 25 335 fertőzött és 234 halott jutott egymillió főre. A mutatók alakulása szemlátomást nem csak az intézkedések függvénye: a közép-európai régióban például Csehországban és Szlovákiában is elég kemény korlátozásokat vezettek be már októberben, mégis az előbbiben november 19-én 641 covidos halott jutott egymillió lakosra, míg az utóbbiban csak 106.

Ami a térségbeli országok lépéseit illeti, a magyar kormány által Magyarország „laboratóriumaként" emlegetett Ausztriában minden korábbinál szigorúbb korlátozások léptek életbe november 17-én, ezek december 6-áig vannak érvényben. A nap 24 órájában kijárási tilalom van, kizárólag munkavégzés, alapvető bevásárlás, sportolás, közvetlen veszély elhárítása, rászorulók ápolása, halaszthatatlan ügyintézés céljából lehet kimenni az utcára. A maszkviselés szabadtéren nem kötelező. Az iskolák digitális oktatásra váltottak, bezártak az üzletek (kivéve a létfontosságú cikkekkel kereskedők), a fodrászok és a hasonló szolgáltatók.

Csehországban már október elején távoktatásra álltak át az iskolák, bezártak a szórakozó- és vendéglátóhelyek, megszűntek a sport- és kulturális események. Október 22. óta csak a létszükségleti cikkeket árusító üzletek tarthatnak nyitva. A járvány R-indexe – amely azt mutatja, hogy egy fertőzött hány embert fertőz meg – az október közepén látott 1,5-ről november közepére 0,6-ra csökkent, ezért az általános iskolák első két osztályában ismét megkezdték a helyszíni tanítást.

Szlovákiában október vége óta egész napos kijárási tilalom van érvényben. Munkába járni, orvoshoz menni szabad, vásárolni csak a lakóhelyhez legközelebb eső élelmiszer- és gyógyszerüzletben lehet. November 16-ától legfeljebb 50 százalékos kihasználtság mellett kinyithattak a színházak, a mozik és a templomok. A fitneszközpontok, illetve az uszodák is fogadhatnak vendégeket, erős létszámkorlátozással.

Szlovéniában éjjel-nappal kijárási tilalom van – munkába járás, legszükségesebb vásárlás, ügyintézés kivételével –, a közösségi közlekedést is leállították. A maszkviselés mindenhol kötelező. Az óvodák zárva vannak, az oktatási intézmények távoktatásban működnek. Az üzletek közül csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva, valamint a bankfiókok és a posták.

Romániában november második hete óta van kijárási tilalom éjjel 23 óra és reggel 5 óra között (kivéve munkavégzés, sürgős orvosi ellátás, rászoruló gondozása), a maszkviselés kötelező. Az üzletek este 9-ig tarthatnak nyitva, a vállalatoknak át kell állni a távmunkára, ahol ez nem lehetséges, ott a lépcsőzetes munkakezdésre. Az óvodák, iskolák országszerte zárva maradnak (sok helyen már korábban áttértek a távoktatásra).

Horvátországban lapzártánkig nem volt kijárási tilalom, a vendéglátóhelyek este 10-ig nyitva lehettek, a sporteseményeket zárt kapuk mögött meg lehetett tartani. Rendezvényeket is lehetett szervezni, korlátozott számú résztvevővel. A maszk viselése mindenhol kötelező, de szankciók nincsenek.

Címkék: