Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Egerben is kitüntették a kerület díszpolgárát

Újbuda   |   2019, április 8 - 15:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda díszpolgára, Törőcsik Mari munkássága előtt tisztelegve avatottak díszkövet az Egri Csillagok Sétányon április 6-án.

Törőcsik Mari videó üzenetben köszöntötte az ünnepség résztvevőit. A Heves megyei Pélyen született színművész egri kötődéséről elmondta: szülei és testvére is az egri Ciszterci Gimnáziumban és az Angolkisasszonyoknál tanultak, a város Pély után második otthona volt és maradt. A díszkő-avató ünnepségen az Eger Sikeréért Egyesület elnöke, Honfi Gábor méltatta Törőcsik Mari munkásságát.

Az egyesület vezetése és a város közgyűlése tavaly döntött úgy, hogy négy – művészet, tudomány, sport és „Egerért” – kategóriában avatnak díszkövet az évek során. Az első csillagot Kovács Kati énekesnő, a másodikat olimpiai bajnok vízilabdázók kapták.

Törőcsik Mari a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas, Kossuth-Nagydíjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Törőcsik Mari a magyar kulturális élet legtöbbet díjazott művésze. Azon kevesek egyike, akik díjat nyertek a cannes-i fesztiválon is. 2017-ben a Forbes őt választotta a 4. legbefolyásosabb magyar nőnek a kultúrában.

forrás:papageno.hu