Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Drog: legjobb módszer a megelőzés

Újbuda   |   2018, március 8 - 10:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Egészséges Újbudáért pályázat első nyilvános rendezvényét tartották a Malom Közösségi Térben március 6-án. Az Újbudai Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ munkatársa tartott előadást a drogokkal kapcsolatos legfontosabb, legaktuálisabb kérdésekről.

Három alkalmas workshop sorozatot indított az Újbudai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A rendezvény célja, hogy a kábítószer elleni küzdelem során a megelőzésben segítse az újbudaiakat – tudtuk meg Márton Andreától, a fórum szakmai elnökétől. Szó volt arról, hogy a drogellenes stratégiákban az a legcélravezetőbb, ha már a függőség kialakulásakor segítséget kapnak a rászorulók, sokan azonban nem ismerik fel a problémát, ezért a segítségnyújtás rendszerint későn érkezik.

Rompos Éva vegyész szakértő feladatainak egyike a rendőrségi akciók során legfoglalt drogok bevizsgálása; előadásában is átfogó képet nyújtott a hazai illegális drogkereskedelemről. Elmondta, hogy még mindig a marihuána a legnépszerűbb szer a drogpiacon, a dizájner drogok forgalma visszaszorulóban van. A droghasználók számára a legnagyobb veszélyt továbbra is a távolkeletről érkező, változó hatóanyag tartalmú illegális szerek jelentik. Ezek használói nem tudják felmérni, hogy milyen hatással lesz rájuk az adott szer, így gyakoriak a túladagolások, életveszélyes rosszullétek.

A következő workshop áprilisban lesz, amikor a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főorvosa, dr. Sófi Gyula beszél a kamaszkor nehézségeiről.

D. B. S.