Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 26. szombat, Virág

Drága mulatság lehet maszk nélkül mutatkozni

Újbuda   |   2020, szeptember 21 - 10:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megbírságolhatják Budapesten a színházakra, mozikra és hasonló helyekre, valamint a boltokra vonatkozó maszkviselési szabályok megsértőit, beleértve az érintett intézményeket.

A Fővárosi Közgyűlés múlt heti rendkívüli közgyűlése egyhangúan megszavazta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát: a mozik és a színházak előadásain, hangversenyen, cirkuszban és más hasonló intézmények zárt tereiben kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata (kivéve az előadókat). Ugyanez vonatkozik a piacokra, boltokra, valamint a társasházi közgyűlésekre is.
Ha ezeken a helyszíneken valaki nem vagy nem megfelelően visel maszkot – az étel- és italfogyasztás idejét leszámítva –, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. (Előbbire a közterület-felügyelő, utóbbira – bejelentés és ellenőrzés alapján – a budapesti főjegyző jogosult.) Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem vesz fel maszkot. A látogatók, illetve vevők szabályszegése esetén az adott intézmény tulajdonosára közigazgatási bírságot vethetnek ki, ennek összege 50 ezer forintig terjedhet.
A közgyűlés felhívta a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló mozik és színházak üzemeltetőit, hogy biztosítsanak maszkot az anélkül érkező nézőknek, és erre kérték a többi budapesti színház és mozi üzemeltetőjét is.
A közgyűlés felkérte Karácsony Gergelyt, hogy gondoskodjon a fővárosi fenntartású idősotthonokban dolgozók rendszeres ingyenes koronavírus-szűréséről, és forduljon a kormányhoz annak érdekében, hogy hasonló intézkedést vezessenek be a közoktatásban és az egészségügyben. A testület arra is felkérte a főpolgármestert, hogy kezdeményezze a kormánynál a bárki által önként és ingyen igénybe vehető szűrőpontok felállítását.

Pótdíjat fizettet a BKK a maszk nélküliekkel
A fővárosi operatív törzs szeptember 8-i döntésének megfelelően a Budapesti Közlekedési Társaság (BKK) elrendelte a maszkviselés szigorúbb ellenőrzését. A közlekedési társaság ellenőrei a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának munkatársaival együtt figyelik az utazási feltételek betartását a megállóhelyeken és a járműveken. Aki nem, vagy nem szabályosan viseli a maszkot, azt nemcsak kizárhatják az utazásból, de pótdíjazhatják is. A pótdíj megegyezik azzal az összeggel, amit a jegy vagy bérlet nélkül utazóknak kell fizetniük: a helyszínen vagy két napon belül a BKK valamelyik ügyfélközpontjában 8000 forint, utólag, csekken kiegyenlítve 16 000 forint.
Szeptember 15-étől öt budapesti metróállomáson egyszer használatos orvosi maszkot osztanak a BKK munkatársai: a Deák Ferenc téren, a Kálvin téren, a Kelenföld vasútállomásnál, a Keleti pályaudvarnál, valamint a Széll Kálmán téren. Április végén, a kötelező maszkviselés bevezetésekor a társaság több mint 60 ezer maszkot osztott szét.

Kizáró ok a MÁV-nál és a Volánnál
Szeptember 15-étől kizárhatók az utazásból azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain.
Mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait, hogy lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket.
A MÁV-START fokozottan ellenőrzi a vonatokat a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel együttműködve. Aki felszólítás ellenére sem takarja el az orrát, száját, azt leszállítják a vonatról.
A Volánbusznál az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviselési előírásokat. Utazás közben ezt a jegy- és bérletellenőrök figyelik, és egyszeri eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva, kizárják az utazásból a szabályszegőket.

A Fővárosi Közgyűlés Budapestre vonatkozó döntései után a kormány rendeletet hozott a járványvédelmi intézkedésekről. A szeptember 21-től hatályos előírások szerint a hat évnél idősebbek országszerte kötelesek maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön és azok megállóhelyein, az üzletekben, bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyintézési helyszíneken, valamint az egészségügyi és a szociális intézményekben. Ugyancsak kötelező az orrot és a szájat is eltakaró maszk minden előadó-művészeti eseményen (kivéve a fellépőket), mozikban, múzeumokban, közművelődési intézményekben, könyvtárakban.
A vendéglátóhelyeket este 11 órától reggel 6-ig be kell zárni, elviteles megrendelést azonban lehet intézni a helyszínen.

▪ Módosult a külföldről hazatérőkre vonatkozó szabály is, a karantén ezentúl 14 helyett 10 napig tart.

▪ A koronavírus-fertőzést kimutató PCR-tesztet hatósági árassá tették, eszerint a mintavétel legfeljebb 2500, a laborvizsgálat 17 500 forintba kerülhet. Az egészségügyi hatóságok által elrendelt PCR-tesztek továbbra is ingyenesek.

▪ Október 1-től az iskolákba csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be a diákok és a tanárok, illetve más ottani dolgozók. Gyerekenként egy kísérő mehet be, maszkban, a testhőmérséklet mérési pontig.

▪ Október 4-től ha valaki egy üzletben vagy moziban nem visel maszkot, akkor az üzemeltetőt – ha nem intézkedik – először figyelmeztetik, második esetben 100 ezer forinttól 1 millióig terjedő bírságot kaphat, utána az üzletet, illetve a helyiséget ideiglenesen bezárathatják.