Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. hétfő, Jusztina

Díjazták a Muzsikás Gyermektáncház vezetőjét

Újbuda   |   2018, április 19 - 13:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Littner Anita táncos, táncpedagógus kapta az idei Táncház érmet, a táncházmozgalom érdekében kifejtett munkája elismeréseként. A díjazott az FMH Muzsikás gyermektánc vezetője.

A Táncház Egyesület és az OTP Bank 2012-ben azzal a céllal hozta létre a Táncház Díjat, hogy elismerje azoknak a táncosoknak, zenészeknek, énekeseknek, zene- és táncpedagósusoknak a munkáját, akik azon dolgoznak, hogy az élő néphagyomány mind szélesebb tábor számára váljon elérhetővé. 2018-ban a Táncház Díjat Árendás Péter népzenész, a Táncház Érmet a táncházmozgalom érdekében kifejtett munkája elismeréseként Balla Zoltán táncos, táncpedagógus (posztumusz); Fitos Dezső és Kocsis Enikő táncos-koreográfus; Littner Anita táncos, táncpedagógus; Szávai József táncos-koreográfus kapta. A díjátadó a Táncháztalálkozó gáláján volt április 14-én.
Ezt követően az FMH kedd esti Muzsikás táncházában Szűcs Ferenc az intézmény szakmai igazgatója, valamint Zánki-Tóth Enikő szakmai vezető köszöntötte Littner Anitát. A Muzsikás gyerektáncház vezetője a 2012-ben meghalt Bakonyi Ernő táncművész tanítványa volt. A gyermektáncház népszerűségének megőrzése Littner Anitára maradt, mesteréhez hasonlóan ő is egy tanítványát, Bejczi Bálitot kérte fel segítőjének.

A világhírű Muzsikás együttes egyike volt a magyar táncház-mozgalom elindítóinak. Tradicionális népzenére épülő estjeiket minden kedden az FMH-ban tartják kisgyerekes családoknak. - Ez lelki ügy - fogalmazott a Kossuth-díjas Hamar Dániel, a zenekar alapító tagja. A bőgős szerint felemelő érzés látni azt, ahogy a gyerekek először kerülnek kapcsolatba a magyar népzenével, a hangszerekkel. - Ez egy magvetés – mondja.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.