Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Diabétesz Világnapja: kontroll a metróban

Újbuda   |   2016, november 14 - 15:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rendhagyó módon, ellenőrző vércukor vizsgálat eredményét felmutatva is le lehetett menni a metróba november 14-én a Móricz Zsigmond körtéri megállóban. A Diabétesz Világnapján ez volt a menetlevél, az ellenőrök Pindroch Csaba és Badár Sándor, a Kontroll című film szereplői valamint Hevesi Tamás énekes (aki maga is cukorbeteg) voltak.

A Diabétesz világnapján, november 14-én rendhagyó körülmények között utazhattak a Móric Zsigmond körtéri metróra felszálló utasok. Bárki megmérhette vércukorszintjén a kitelepített mobil mérő állomáson, a diabétesszel kapcsolatos információkat tartalmazó szórólapokat pedig az aluljárón áthaladók is megtekinthették, sőt egy-egy egészséges étel receptjét rejtő füzetet is magukkal vihettek. Az idei Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a BKK, a Budapesti Közlekedési Zrt. és a Sanofi közös kampányban igyekszik felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a cukorbetegek többsége a kettes típusú diabétesztől szenved, amely jelentős részben a helytelen életmód miatt alakul ki. - Pedig egészséges táplálkozással, a testsúly szinten tartásával és rendszeres mozgással ez a típusú megbetegedés jelentős százalékban megelőzhető – mondta Füzesi Brigitta elnök, Cukorbetegek Budapesti Egyesülete.

A WHO becslése szerint 400 millió cukorbeteg él a világon, a jelenség hazánkban is fenyegető, hiszen jelenleg 1 millióan érintettek a betegségben, közülük 120 ezren folyamatos inzulinos kezelés alatt állnak.

T. K.