Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. kedd, Eszter, Eliza

Dallam a vershez

Újbuda   |   2019, május 27 - 10:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kaczander Nóra gitározik és énekel, verseket zenésít meg és tanít. Ha a szükség úgy hozza, kész váratlanul is beugrani muzsikálni, mint legutóbb az Albertfalvi Közösségi Ház kubai estjén. Tehetségét több megmérettetésen ismerték el, nemrég megnyerte a HangHordozók 2019 versenyt.

Mi indította erre a pályára? Volt a családban, aki zenével foglalkozott?
Dédapám nagy zenész volt, harmonikán játszott egy sváb zenekarban. Sajnos nem ismerhettem őt, talán tőle örököltem a tehetségemet. Hétévesen kezdtem gitározni és énekelni tanulni. Először a klasszikus alapokat sajátítottam el, majd egy kubai gitáros segítségével a latin zenével is megismerkedhettem, és a dzsessz sem maradt ki az életemből.

Megtalálta már azt a műfajt, azt a hangot, amelyet igazán a magáénak érez?
Úgy gondolom, igen. Tizenhét évesen zenésítettem meg először verset, azóta beleszerettem ebbe a műfajba. Ady Endre, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső vagy Szabó Lőrinc mellett kortárs költők alkotásait is örömmel ültetem át. Olvasom a verset, és amelyik megérint, ahhoz jön is rögtön a dallam.

Miért érezte fontosnak, hogy gitározni tanítson másokat?
Még középiskolás koromban kértek meg ismerős anyukák, hogy tanítsam a lányaikat. Először megijedtem a feladattól, de olyan jól alakult minden, hogy megszerettem az oktatást. Ez is sikerélmény. Egyszerűen szeretem látni, hogy valaki elindul a nulláról, és néhány hónap múlva már gitározik és énekel.

A szólókarrier mellett tervezi, hogy együttest alapít?
Játszottam már korábban is zenekarban, most pedig az egyik tanítványommal, Edinával tervezzük, hogy duót alakítunk. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni.

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és az MTVA partnerségében megszervezett HangHordozók énekmondó versenyen Kántor Péter és Báger Gusztáv egy-egy megzenésített versével nyert. Mit jelent önnek ez a siker?
Boldog vagyok, hogy a befektetett munka meghozta gyümölcsét. Egy művésznek fontos a visszajelzés, a sikerélmény, az építő kritika, így tudunk alkotni és fejlődni. Szeretném továbbra is színesíteni a kerület és az ország kultúráját, nemcsak a versmegzenésítésekkel, hanem saját szövegű dalaimmal is.

D. B. S.

Fotó: Szalai Sándor

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudai Sportos Nap  

Számos szabadtéri, illetve belső helyszínre szervezett nyílt sportnapot Újbuda Önkormányzata május első szombatján. A május 6-i magyar sport napjához kapcsolódó rendezvény elsődleges célja a kerület sport­életének élénkítése volt, de a sportklubok, edzőtermek és sportlétesítmények megismerésére is lehetőséget teremtett.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.