Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

CSOK: eltörölték a 30 millió forintos értékhatárt

Újbuda   |   2016, január 21 - 14:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nem kell, hogy 30 millió forint alá essen új ingatlanok esetében a lakás/ház értéke a CSOK 10 millió forintos kedvezményes hitelfelvételénél. Ezt Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára jelentette be. A támogatások, kedvezmények visszafizetéséhez kapcsolódó kritériumok nem változnak.

A kormány az igénylési feltételek között a társadalombiztosítási jogviszonyhoz és a munkaviszonyhoz mindenképpen ragaszkodik, a többi kritériumot könnyítette, hogy a kedvezmények minél több családhoz jussanak el. A kormány szerdán a kamattámogatott hitelnél is eltörölte a 30 millió forintos értékhatárt új lakások vásárlásánál, illetve építésénél.
Hornung Ágnes szerint a kritériumrendszer biztosítja, hogy a támogatásokat, kamattámogatott hiteleket megfelelően visszafizessék. A bankok az igénylők feltételrendszerét megvizsgálják, ez biztosítja, hogy ne alakuljon ki a korábbi devizahitel-lufihoz hasonló esemény.
A 30 millió forintos értékhatár eltörlése után már országszerte csaknem hatezer újépítésű lakás felel meg a családok otthonteremtési kedvezményében (CSOK) előírt feltételeknek, szemben a korábbi mintegy kétezerrel - közölte az ingatlan.com portál. Azt állítják, Budapesten látványos kínálatbővülést eredményez a 30 milliós korlát eltűnése: az eddigi 468 helyett 3292 lakás felel meg a CSOK feltételeinek.

Hornung Ágnes államtitkár beszélt arról is, a feltételrendszert úgy alakították ki, hogy a visszaélések számát a minimálisra csökkentsék. Az 5 százalékos áfával kapcsolatban elmondta: az új szabályok hatálybalépésével a keresleti oldal nagyon megugrott, az új lakásoknál egy úgymond spekulatív ár rajzolódik ki az elején. Arra számítanak azonban, amennyiben a kínálati oldal igazodik a kereslethez, elkezdődnek a lakásépítések, a spekulatív árgörbe kiegyenlítődik, tehát hosszú távon érezhető lesz az áfacsökkentés hatása az új lakások értékesítésénél.

Újbuda/MTI