Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

CSOK: árrobbanás és csökkenés kettőse az ingatlanpiacon

Újbuda   |   2016, február 2 - 14:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jelentősen emelkedtek az ingatlanárak Budapesten a CSOK bejelentése óta. Szakértők szerint nemcsak az új lakások iránt nőtt az érdeklődés, hanem az azok építésére alkalmas telkeket is keresik.

A tavalyi év áttörést hozott az ingatlanpiacon, de ez a növekedés felemás volt - derül ki az ingatlannet.hu elemzéséből, amelyben 257 ezer ingatlan adatait értékelték ki. Eszerint vannak megyék ahol csökkentek az ingatlanárak, annak ellenére, hogy árrobbanás volt a piacon. A 2016-ban bevezetett változások, így a lakásépítés általános forgalmi adójának csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése alapvetően új helyzetet teremt, és megváltoztathatja az eddigi tendenciákat.
Januárban országos átlagban 6 százalékkal nőtt a 60-150 négyzetméteres új lakások ára, de a különböző városokban jelentősek a különbségek - derül ki az ingatlan.com összeállításából, amely több mint 85 ezer hirdetés alapján vetette össze az új lakások, a telkek és a használt lakások január végi kínálati árait a december végi árszinttel. Az országos átlagos telekár szintén 6 százalékkal emelkedett december vége és január vége között. A fővárosban átlagosan 7 százalékkal drágultak a telkek. Országos szinten a 60-150 négyzetméteres használt lakások átlagára 1,7 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. Budapesten a kínálati árak 3 százalékkal haladták meg a december végi értéket. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az új lakásoknál bekövetkezett, havi szinten jelentősnek mondható 6 százalékos drágulás elsősorban a kormányzati támogatások, azon belül is a csok miatti felfokozott várakozásokkal magyarázható. Úgy véli érdemes óvatosan kezelni az új lakások és telkek januári drágulását, ez az áremelkedési ütem várhatóan lassulni fog. A jelenlegi trendeket értékelve ugyanakkor közölte: aki családi házat szeretne építeni, annak érdemes mielőbb megvásárolnia a telket. A fokozódó kereslet miatt a kínálat egyre korlátozottabb lehet, azaz elfogyhatnak a házépítésre alkalmas telkek.
Az ingatlan.com szakembere szerint az új lakás vásárlását tervezőknél viszont fordított a helyzet. Nekik érdemes kivárniuk, amíg tízezres nagyságrendben jelennek meg az új lakások a piacon, mert azok mérsékelhetik az árak növekedését, esetleg az árakat is, a jelenlegi kilátások alapján azonban nem valószínű, hogy ez 2017 előtt bekövetkezik.

Az index.hu cikkében Ditróy Gergely, az Otthontérkép.hu ingatlanszakértője arról is beszélt, hogy az árak változásában elég nagy eltérések lehetnek: főleg ott van drágulás, ahol már amúgy is voltak ingatlanfejlesztések, ezeknek a lakásoknak az ára viszont olykor akár 15-20 százalékot is nőhetett az utóbbi egy hónapban. Az új lakásokon kívül a telkeknél is lehetett érezni mostanában a drágulást. Ditróy szerint az olyan telkek drágulhattak meg hirtelen, amiken családi házat lehet építeni. Jellemzően azokban a városokban akarnak ilyen telkeket venni, ahol az új lakásokra is megnőtt a kereslet, de Budapesten belül a III., a IX. és a XI. kerület is elég népszerűnek számít.

CSOK: a takarékoknál is igényelhető a támogatott hitel

Február elsejétől a takarékok országszerte közel 1500 fiókjában elérhetővé vált a családok otthonteremtési kedvezményéhez (csok) igényelhető államilag támogatott kedvezményes hiteltermék - közölte a Takarékbank. A közlemény szerint a háromgyerekes, vagy három gyermeket vállaló családok az új ingatlan építéséhez vagy vásárlásához igényelt 10 millió forintos csok mellé 10 millió forint összegű hitelt is felvehetnek maximum 25 éves futamidővel és fix 3 százalékos kamattal.
A takarékoknál a csok önmagában és hitellel együtt is igényelhető. A lakáscél megvalósításához szükséges források vizsgálatakor a szövetkezeti hitelintézetek önerőként számítják be a csok keretében odaítélhető támogatást. A 2016. február 29-ig befogadott és legkésőbb április 30-ig szerződött hitelügyletek esetében a takarékok egy ingatlan értékbecslési díját visszatérítik az igénylőnek, elengedik a folyósítási díjat, a közjegyzői díjat pedig 40 ezer forintig átvállalják az igénylőtől.
A csok iránti igényléseket az év eleje óta nyújthatják be a szövetkezeti hitelintézeteknél azon ügyfelek, akik rendelkeznek a jogszabály által előírt dokumentumokkal. A takarékok munkatársai kalkulációt is tartalmazó teljes körű személyes tájékoztatást nyújtanak a csokról és a hitellehetőségekről a kirendeltségeken az érdeklődőknek, akik egy egyszerű folyamat keretében igényelhetik a vissza nem térítendő támogatást valamint a kedvezményes feltételeket kínáló hitelt.

Újbuda/MTI