Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Csíksomlyói búcsú az Újbuda Galériában

Újbuda   |   2014, szeptember 3 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbuda Galériába beköltözött Csíksomlyó: az erdélyi település két legjelentősebb eseménye, a csíksomlyói búcsú és az Ezer Székely Leány Napja elevenedik meg az augusztus 28-án nyílt kiállításon. A képeket készítő Márton Ildikó, a Csíkszeredában élő fiatal építész hangsúlyozta, hogy ő csak hobbifotós, fényképei mégis lendületet, energiát sugároznak, hangulatuk magával ragadja a szemlélődőt.

A csíksomlyói búcsú 1989 után nemcsak Erdély, de az egész világ keresztény magyarságának ökumenikus közös nemzeti kegyhelyévé és találkozóhelyévé vált. Minden év pünkösd szombatján gyűlik össze itt a katolikus székelység, és körmenetet tart a Kissomlyó-hegyén, nyírfaágakkal ékesített zászlókkal. Az Ezer Székely Leány Napja pedig évről évre lehetőséget teremt a székely népviselet és népművészet, a népdal és a néptánc értékeinek bemutatására, megőrzésére, népszerűsítésére. Mindkét esemény egy erős közösségi szellem megmutatása és továbbéltetése - mondta a fotós, hozzátéve: ő maga nem katolikus, mégis rabul ejtette a csíksomlyói búcsú varázsa.

Építészként Márton Ildikó sokáig pusztán dokumentálásra, épületfotózásra használta a fényképezőgépet. Hogy miért vált fontossá számára a fotózás? - Az építészet viszonylagos merevsége mellett a fotózás egy szabadabb párbeszéd lehetőségét adja - fejtette ki. - A fotózás során kötetlenebb körülmények között az emberek is lazábbak és nyitottabbak az értékeik megmutatásában. Míg az építészet egyik alapköve a precíz dokumentálás, addig a fotózáson keresztül megmutatkozhat az adott téma hangulata, varázsa is.

A kiállítás megtekinthető 2014. szeptember 25-ig, hivatali időben a Polgármesteri Hivatal épületében levő Újbuda Galériában.

K.V.