Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Csengő-bongó staféta – Újbuda Ezüstkar beszámolója

Újbuda   |   2022, június 14 - 14:10Nyomtatóbarát változatSend by email

A Teleki Blanka Általános Iskola Kicsinyek Kórusának karvezetője Ábrahám Mónika és az Újbuda Ezüstkar karvezetője Békés Gyöngyi kétgenerációs matiné hangversenyt szervezett az Albertfalvi Közösségi Házban.

Az Ezüstkar citerása és néhány tagja a tanulók néhány ének és táncpróbáján is részt vett. Már ekkor meglepte őket a gyerekek lelkesedése, tiszta énekhangja, vidámsága. Szinte ők is megfiatalodtak, és a közös énekléshez szorgalmasan tanulták a gyerekdalokat a kórus többi tagjával együtt.


Május 30-án az Ezüstkar tagjai „nagyszülők” izgalmával várták őket házi sütésű finomságokkal, üdítő italokkal. A tanulók csinosan, tele izgalommal, pontosan érkeztek kórusvezetőjük, zongorakísérőjük és néhány szülő kíséretében, A színpadi helyszín kipróbálásakor is már csodálatos hangulatot teremtettek. Kórusvezetőjük mosollyal, bíztatással vezényelte őket, egyetlen fegyelmező, hangos szóra sem volt szükség.


A hallgatóság vastapssal jutalmazta magas színvonalú, hibátlanul előadott, gazdag műsorukat.
Minden volt benne: ének és zongora szóló, Kicsinyek kórusa és idősekkel vegyes kórus zongora és citera kísérettel, különleges csoportos furulyakánon, körtánc különböző népek dalaira. Saját műsoruk után örömmel hallgatták az Ezüstkar éneklését, az általuk is ismerteket velük énekelték, az újakat már próbálták is megtanulni.

Az előadás végén az Ezüstkar tagjainak átadott saját készítésű színes papírmadaraik sokáig felidézik majd csilingelő hangjukat. Kedvességüket a kórustagok saját hajtogatású színes papírdíszekkel viszonozták.

Az ünnepi hangverseny után a gyerekek boldogan próbálgatták a citerajátékot és a ritmus hangszereket, spontán táncra perdülve. A büfé asztaloknál nem volt tülekedés, lökdösődés, vita, hangos szó, csak mosoly, udvariasság, egymásra figyelés, és köszönő szó. Csodálatos volt látni, ahogy az asztalhoz közelebb álló szalvétában adja tovább távolabb álló társának a süteményt, igazi
összeszokott közösségnek tűntek. Volt, aki kis uzsonnatáskájába tette be a süteményt, mert „még nem ebédeltünk, és édességet csak ebéd után eszem”. Közben nagyon „komoly” beszélgetések is folytak gyerekek és felnőttek között. Meséltek az olvasmányaikról, zenéről, és arról, hogy jövőre is szeretnének együtt tovább énekelni.

Büszke lehet az iskola jólnevelt, okos, kulturáltan viselkedő, nyíltszívű, zeneszerető, vidám diákjaira, és a tanárra, aki ezt a Matiné hangversenyt és ezt a felszabadult légkört komoly szakmai tudásával, kiváló pedagógusként és nevelőként lehetővé tette.

Gratulálunk és köszönjük, további sikereket kívánva: Újbuda Ezüstkar

Szerző: Sávai Gyöngy Margit, Ludvig Zsófia