Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 22. szombat, Paulina

Családi Zöld Nap az élhető környezetért

Újbuda   |   2015, június 11 - 11:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Negyedik alkalommal rendezett Családi Zöld Napot a Danubius Hotels a Feneketlen-tó partján. A számtalan színes program között minden korosztály megtalálhatta a neki valót. A legkisebbeket leginkább egy különleges állatbemutató nyűgözte le, amelyen a szülők és nagyszülők is számtalan tévhittel szembesülhettek.

– Érdekes programokat kínálunk mindazoknak, akik nyitottak a környezet szeretetére és az egészségtudatos életmódra. Erre szeretnénk ezzel a rendezvénnyel elsősorban felhívni a figyelmet – mondta Fodor-Kassai Mónika, a Danubius Hotels PR-igazgatója. Fittségi állapotfelmérés, ülőmasszázs, arctorna és meditációs csendsátor biztosította a kellemes időtöltést az idősebb korosztálynak. A gyermekekhez környezettudatos játszóházzal és erdei iskolás játékokkal igyekeztek közelebb hozni a természet szépségeit. – Minden játéknak az a legfőbb célja, hogy ne csak a monitor előtt ülve tudják jól érezni magukat a gyerekek – mondta Mészáros Marianna, a Danubius Hotels PR-menedzsere.

A kicsiknek szóló szórakoztató programok nem csupán élvezetesek voltak, de rengeteget is lehetett tanulni belőlük. A Magyar Madártani Intézet sátránál az énekesmadarak fészkeivel és tojásaival ismerkedtek az érdeklődők. A függőcinegék fészke például nem hétköznapi jelenség, vékony ágakon csüngve ringatózik a szélben. – Az énekesmadarak a nád és a gyékény terméséből pókhálóval szövik össze a fészekanyagot, ami végül leginkább egy nemez zsákra hasonlít, tetején csőszerű bejárattal. Így próbálják védeni magukat a ragadozókkal szemben – mesélte Göcző Gabriella, a Magyar Madártani Egyesület kommunikációs munkatársa.

Tóth Gábor, az Állati Jó Bemutató előadója olyan vadállatokat hozott magával, amelyeknek ma már nem csak a vadon jelentheti az otthont, egyre többen tartják kívánatos vadászterületnek a városi környezetet. – A kis rókák mostanában fognak megjelenni, és anyjuk nélkül kószálnak az utak szélén – tudtuk meg a szakembertől. Ez olyan helyen gyakori, ahol sok a róka, de kevés a táplálék, ugyanis a vegyszerezett határban nem nagyon találnak ennivalót. A kis rókák a város szélére kerülve megtapasztalják, hogy errefelé sok az elütött állat és az illegális szemétlerakó. Idővel hozzászoknak az emberi hangokhoz, szagokhoz és beköltöznek a városba. A szakember felhívta a figyelmet, hogy ha kölyökrókát találunk, jobb nem hazavinni, mert többek között olyan kellemetlenségekkel is számolnunk kell, amit a bolhák vagy a kullancsok okoznak. Arról nem is beszélve, hogy még az erre szakosodott szervezetek sem tudnak végtelen számú kisállatot befogadni. Ha tehetjük gyönyörködjünk bennük, de hagyjuk, hogy saját környezetükben próbáljanak meg boldogulni.

A másik urbanizálódott állat a nyest. Esti sétáinkon könnyen összefuthatunk vele, hiszen előszeretettel ólálkodik a kocsik körül. Hátul felmászik, elöl lecsúszdázik. A tappancsnyomok miatt gyakran a macskákat gyanúsítjuk, sokan még a szomszédaikat is hibáztatják miatta. Ha viszont jobban megnézzük a nyomokat, és ötujjas tappancslenyomatokat találunk kint felejtett karmokkal, akkor nem a macska volt a tettes. A másik gyanús jel a nyest ürüléke. Az autóra biggyesztett gyümölcsmagokkal tarkított barnaságért nem egy nagytestű madár a felelős. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes valamilyen praktikához folyamodni, hogy távol tartsuk a nyestet: eleinte ugyanis csak a kocsi antennáját rágja meg, de később a motorház vezetékeivel is babrálhat, ami már komoly bosszúsággal és anyagi kárral is járhat.

HL