Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 15. hétfő, Mária

Családi nap a Bárdosban

Újbuda   |   2018, június 7 - 12:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Először tartottak családi napot a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A közösségformáló rendezvényen Újbuda polgármestere, Hoffmann Tamás és egyik alpolgármestere, Molnár László is részt vett.

Rengeteg szülő kísérte el gyermekét a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola első családi napjára június 2-án. A rendezvényen volt szabadulószoba, voltak sportversenyek, vetélkedők, élsportolók relikviáinak árverése, aszfaltrajzverseny, kulturális programok és még sok izgalmas játék, amelyeken a gyerekek szüleikkel együtt vehettek részt.

Kerekes János igazgató Winston Churchill egykori brit miniszterelnöktől kölcsönzött idézettel köszöntötte a résztvevőket. - „Kétség sem fér hozzá, hogy a család és az otthon az, amely által az emberi társadalom legnagyobb erényei születnek és táplálkoznak” – mondta.

Hoffmann Tamás polgármester gratulált a kezdeményezéshez, amellyel reményei szerint sikerül új hagyományt teremteni az iskolában.

A rendezvény célja volt, hogy gyűjtést rendezzenek az iskolát támogató Praevolans Alapítvány számára, amely ezzel is segítené a Bárdos legfontosabb közösségi terének, az iskola udvarának megújítását. A szervezők úgy gondolták, hogy a szülők szívesebben támogatnak egy olyan projektet, amelynek megvalósításában maguk is öntevékenyen szerepelnek, keresve a megvalósítás útját. Az adományokból közel 1 millió forint gyűlt össze, az udvar renoválását az iskola alapításának következő tanévben esedések, 60-dik évfordulójához időzítik.

A Praevolans Alapítvány és a szülők összefogása nem újkeletű, együttműködésük réven az intézmény nemrég smart táblákat kapott és tábort is szerveztek már a gyerekeknek.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.