Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Családbarát kezdeményezések

Újbuda   |   2019, szeptember 25 - 09:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Családbarát Újbuda Program 2013-ban indult uniós társfinanszírozású program (45 millió forint), amelynek keretében az önkormányzat a kerületben működő civil szervezetekkel és vállalkozásokkal együttműködve azonosított, illetve jelenleg is koordinál munka és magánélet összehangolását elősegítő intézkedéseket.

Lakosságnak szóló szemléletformáló programok
Tudatos szülő, tiszta gyermek (drogprevenció), Apák szerepe a családban, Függőségeink, babakocsis sétanap. A Polgármesteri Hivatal mint munkáltató családbarát programjai, például nyári gyermekfelügyelet, nyílt nap gyerekeknek, játszószoba, családi és sportnap.

Esélyek utcája
Kapcsolatteremtés a civil, a vállalati, az önkormányzati és az állami szektor között közös rendezvények, programok, valamint az e célra létrehozott weboldal segítségével. Az esélyegyenlőségi törekvések, családbarát intézkedések megismerése és összehangolása, lépések ezek szélesítése, erősítése érdekében.
2018-ban a Családok Éve program inspirálta a Fókuszban a családbarát szemléletmód az Esélyek utcájában című rendezvényt, amelyen a családbarát működés kérdéseit vették sorra a résztvevők vállalati, önkormányzati, munkaadói oldalról, illetve szakértő és segítő civil szervezetek szemszögéből is. Az eseményen arról is szó volt, hogy milyen jó gyakorlatok működnek a családbarát vállalati működésben, ebbe hogyan csatornázhatók be a civil szervezetek.

Családbarát Vállalkozás Újbuda elismerő cím
Az elismerő címet idén már hatodik éve ítéli oda az önkormányzat a kerületben székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdasági társaságoknak (forprofit és nonprofit), évente három kategóriában: mikro- vagy kisvállalat, közepes vállalat és nagyvállalat. A cél, hogy az elismert cégek például szolgáljanak a munka és magánélet összehangolásának vállalati megoldásaiban. A díjazott vállalkozások jó gyakorlatait workshopokon is bemutatják. A pályázatokat október 31-éig lehet benyújtani, a feltételek és adatlapok megtalálhatók az Újbuda.hu oldalon.


Digitális család
Az idén indított program a mindennapi digitális eszközhasználatban segíti a felnövekvő nemzedéket, az őket nevelő, tanító szakembereket, valamint a szülőket. Szoros és hatékony együttműködést tervez kialakítani a bölcsődék, az óvodák és az iskolák között a szülők bevonásával, és a digitális eszközök adta lehetőségek mellett a bennük rejlő kockázatokra, veszélyekre is fel kívánja hívni a figyelmet.

Baba-mama pad
A Beregszászi téri Bohócos játszótéren adták át két éve Magyarország első olyan kültéri padját, amely a babagondozást, a pelenkázást és a szoptatást teszi könnyebbé.


Baba-mama hinta
2017-ben adtak át Albertfalván a Pókhálós játszótéren baba-mama hintát, amelyet közösen használhatnak a kisbabák szüleikkel. Az eszközt a Főkert közreműködésével építtette az önkormányzat.