Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Családbarát díjat kapott az önkormányzat

Újbuda   |   2019, szeptember 11 - 13:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) közös szervezésében rendezték meg az Országházban a Családbarát Önkormányzat című pályázat 2019. évi díj­­átadó konferenciáját. Az eseményen Újbuda Önkormányzata rangos kitüntetésben részesült.

Újbuda Önkormányzata már korábban is kapott több olyan elismerést, amelyet családbarát szemléletével és programjaival érdemelt ki, köztük az Idősbarát Önkormányzat és Családbarát munkahely díjakat. Az önkormányzat fontosnak tartja a kerületben élő családok támogatását. Többek között Családbarát munkahely díjakat adományoznak vállalkozásoknak, jegyescsomagot, életkezdési támogatást nyújtanak a fiataloknak, rendszeresen szerveznek a nagycsaládosoknak lovas és gyermektábort.
A XI. kerületi önkormányzat kiemelkedő családbarát munkájáért járó díjat Hoffmann Tamás vette át. Újbuda polgármestere lapunknak azt mondta: megtisztelő minden elismerés, amit az önkormányzat kap, és ha ez a civilektől jön, a jelentősége felértékelődik, hiszen a nagycsaládosok szempontjai minden generációt érintenek. – A díj elnyeréséhez sok kívánalomnak kell megfelelni, és fontos hangsúlyozni, hogy az eredmények sok ember munkájának köszönhetők – mutatott rá Hoffmann Tamás. Emlékeztetett: az önkormányzat szorosan együttműködik több olyan civil szervezettel is, amely a családokért tevékenykedik, így például a Szülők Háza Alapítvánnyal, a Három Király, Három Királylány Mozgalommal, az Egyszülős Központtal és a Harmat Kiadói Alapítvánnyal.
– Az önkormányzat munkáját átgondoltság jellemzi, komoly feladat egy ilyen nagy kerületben ennyi programot összeállítani – emelte ki Molnár László alpolgármester. A civil szervezetek mellett odafigyelnek a szülők, pedagógusok, szakemberek véleményére is, az ő tapasztalataik és ötleteik alapozzák meg a családbarát intézkedéseket Újbudán.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) nemrég 600 családra kiterjedő felmérést készített a tagjai körében, eszerint a nagycsaládosok gépkocsiparkja átlagosan 16 éves. Joó Kinga, a kerületben is működő egyesület elnökhelyettese lapunknak elmondta: sokat segíthet a kormány családtámogatási programja, mely révén kedvezményesen vásárolhatnak gépjárművet a nagycsaládosok. Eddig országosan mintegy kilencezer igénylést adtak be, a visszajelzések alapján az érintett családok 70-80 százaléka élne a lehetőséggel. A családvédelmi akcióterv keretében kibővült a családi otthonteremtési kedvezmény, emellett babaváró támogatást és a jelzáloghitelük elengedését is kérhetik a jogosultak. Az elnökhelyettes kiemelte: a XI. kerületben élő családokat az önkormányzat is messzemenőkig támogatja.

(Újbuda)