Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Csak 1 app és könnyebbé válhat a napi ügyintézés

Újbuda   |   2015, október 15 - 11:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

BME-s hallgató nyerte az első közigazgatási mobilalkalmazás-fejlesztő versenyt. A megmérettetésre 14-28 év közötti fiatalok nevezhettek olyan mobilalkalmazásokkal, amelyek kifejezetten a közigazgatás területén adódó problémákra kínálnak megoldást.

A BME Mobil Innovációs Központja a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakmai együttműködésével rendezett versenyt az 1app programsorozat keretében. Ezt Pammer Áron BME VIK-es hallgató „Kihez forduljak” elnevezésű mobilalkalmazása nyerte. - Többször gondolkodtam már azon, hogy bizonyos problémás ügyeket hogyan lehetne a jelenlegi, ’macerás’ rendszernél hatékonyabban, pár perc alatt bejelenteni a megfelelő hivatal felé – osztotta meg Pammer Áron a mobilalkalmazás létrejöttének körülményeit. Az app csupán néhány kérdést tesz fel a felhasználójának, majd a válaszok alapján eldönti, hogy az adott közigazgatási üggyel vagy közterületen észlelt problémával (például kátyú, szemét stb.) pontosan hová, melyik közigazgatási intézményhez fordulhat.

- Az elsődleges szempont a fejlesztéskor az volt, hogy minél egyszerűbben lehessen bejelenteni egy problémás ügyet. Fontos volt, hogy a felhasználó a problémáról képet is tudjon készíteni, illetve a helyszínt is megadhassa, megkönnyítve az elhárítás menetét – mondta. Hozzátette: az alkalmazásában jelenleg öt funkció működik, ezekkel lehet többek között képet küldeni és többlet információt csatolni a szövegfájlként készült jelentéshez, illetve közölni a felhasználó tartózkodási helyét. Az alkalmazás ezt a szövegfájlt használja, így, ha a későbbiekben valaki szeretne módosítani, akkor elegendő itt megtenni, minden mást „intéz” az alkalmazás. A rendszer kapcsolatot létesít egy külső szerverrel, amely fogadja a bejelentő panaszát, ennek azonosítóját felhasználva tudatja a felhasználóval a megadandó további információkat. Amint megtörtént az adatátvitel, a szerver jelez, majd lekéri a bejelentés következő adatát – részletezte Pammer Áron. Az alkotó számára lényeges, hogy alkalmazása segít a környezetében élőknek, ráadásul jobban is érzi magát, amiért tenni tudott egy gond orvoslásáért.

A versenyen négy műegyetemista vett részt. Schulcz Róbert, a BME MIK ügyvezető igazgatója elmondta, zömében a húszas éveik elején-közepén járók, így kevés közigazgatási ismerettel rendelkezők neveztek, ám e hátrányt ellensúlyozta, hogy a rossz tapasztalatok hiánya nem korlátozta a gondolkodásukat. Schulcz Róbert hozzátette, hogy két prototípust találtak rövid távon véglegesíthetőnek, így azok akár megjelenhetnek az alkalmazásboltokban, együttműködve természetesen a készítővel.

forrás: bme.hu