Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Ciszterci öregdiákok visszaemlékezései az ’56-os kötetekben

Újbuda   |   2017, május 2 - 11:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Három könyvet mutattak be a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében. A kiadványok 87 egykori ciszterci diák megrázó ’56-os visszaemlékezéseit tartalmazzák, köztük több Újbudához kötődőt is. Mindhárom kötet az ’56-os Emlékbizottság pályázati támogatásával készült.

Hármas könvbemutatót tartottak a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban április 28-án. Mindhárom kötet ’56-hoz kapcsolódik, volt ciszterci diákok visszaemlékezéseit őrzi. Az ünnepség Kováts Kata népdalénekes előadásával kezdődött, majd az egykori diák, Kádár Aba mesélt arról, miként vonult a tömeggel, és vett részt a tüntetéseken 1956-ban. A kommunista diktatúráról szóló könyvek bemutatóján Rétvári Bence államtitkár is részt vett, szerinte ezeket a történeteket tovább kell örökíteni, a hőstetteket ugyanis mindig tudni kell feleleveníteni.

Az államtitkár után Dékány Á. Sixtus zirci apát lépett a pódiumra és méltatta a szerzőket. Párdányi Miklós, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium egykori igazgatója pedig érdeklődésünkre elmondta, bár sok volt ciszterci diák él külföldön, többségüket mégis sikerült meghívni a könyvbemutatóra. Sokan közülük egy-egy történettel is gazdagították a kiadványokat - mesélte.

A Ciszterci tanúságtétel a kommunista diktatúrában címűt könyvet Dékány Csaba, Kemény Gáborné, Párdányi Miklós és Turócziné Pesty Ágnes szerkesztette, a kiadványt Marton Bernát dallasi szerzetes mutatta be. Marton Bernát O.Cist. Landmarks & Pathways című kötetét Bencsik András, az atya unokaöccse mutatta be. A kötet a szerző korábban megjelent, Mezsgyekövek – Határkövek című naplójának angol nyelvű változata. Végül Cúthné Gyóni Eszter „Nem harcolunk, de nem is búcsúzunk…” című könyvét Wirthné Diera Bernadett történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága kutatója méltatta. A kiadvány a ciszterci rend Zirci Apátságának történetét mutatja be a második világháború végétől Endrédy Vendel apát haláláig.

A könyvbemutató után a gimnázium aulájában két kiállítás is megtekinthettek az érdeklődők: Csorba Emánuel építész, egykori tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA kandidátusa 1956-ban készített és nemrég előkerült fényképeit, valamint Ambrus Győző grafikusművész 1956-os illusztrációit. Ambrus 1956 óta él Angliában, jelenleg az Oxford University Press könyvkiadó illusztrátora, a Royal College of Art (1960) és a Royal Society of Painter-Etchers and Engravers (1964) tagja.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.