Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 20. hétfő, Bernát, Felícia

Célegyenesbe érhet a gazdagréti tanuszoda

Újbuda   |   2016, április 6 - 15:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Úgy tűnik, az utolsó akadály is elhárult a Gazdagrétre tervezett tanuszoda építésével kapcsolatban, így optimális esetben 2017 végére valóban birtokba vehetik a környéken működő iskolák diákjai az új sportlétesítményt.

Hosszas egyeztetések után úgy tűnik, hamarosan pont kerülhet a Gazdagrétre tervezett tanuszoda ügyére, ugyanis a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén több olyan fontos kérdésben is határozhatott, mely eddig gátat szabott a beruházás megvalósulásának. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program részeként megvalósuló uszodaberuházások többsége, így a gazdagréti is kisebb késésben van, hiszen a vonatkozó kormányhatározat szerint a sportlétesítmények csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. területén valósulhatnak meg, így a fővárosnak is át kell engednie az építkezéshez szükséges tulajdonrészt a beruházó számára.

Újbudán az is bonyolította a helyzetet, hogy a Fővárosi Önkormányzat 1992-ben 99 évre használatba adta a – egyébként egy helyrajzi számon fekvő – mintegy 3000 nm területet a Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok-plébániának, közösségi hasznosítás céljából. Ennek megfelelően hosszas egyeztetések indultak el a főváros, a plébánia, Újbuda és az kivitelezésért felelős Nemzeti Sportközpontok részvételével a mindenkinek optimális megoldás kidolgozása érdekében.

Az egyeztetéseknek megfelelően a kerületi önkormányzat módosította Kerületi Szabályozási Tervét, így külön helyrajzi számra került az uszoda megépítéséhez szükséges terület, módosítva a plébánia és a Fővárosi Önkormányzat közötti szerződést. A mostani közgyűlési határozat értelmében megállapodási szerződések köttetnek az érintett felek között, a főváros pedig az MNV Zrt. rendelkezésére bocsátja az említett területrészt. Amennyiben ezek a megállapodások létrejönnek, a megvalósításért felelős NSK irányításával azonnal elkezdődhetnek a tervezési és kivitelezési munkálatok, és 2017 végére akár már birtokba is vehetik a gyerekek az új tanuszodát.

Újbudán egyébként nem múlt el nyom nélkül az elmúlt pár év, amely a kerület vizes létesítményeit illeti: 2014-ben új sportmedencével bővült a Nyéki Imre Uszoda, illetve idén márciusban adták át a Tüskecsarnok mellett megépült Lágymányosi Tüske-uszodát is, mely a mindennapos sportlehetőségeken túl a jövőre esedékes vizes világbajnokság, illetve a Budapest által megpályázott, 2024-es Nyári Olimpiai Játékok egyik fő edzéshelyszínévé teheti a kerület déli részét.

Újbuda