Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Budán is lesz zsidó fesztivál

Újbuda   |   2016, március 5 - 11:43Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén először különleges módon ünnepli a Purimot a Karinthy Színház, amely március 21-étől 27-éig huszonegy produkcióval, köztük színházi és táncelőadásokkal, koncertekkel és gyermekfoglalkozásokkal várja a közönséget. Hazánkban tavasszal, nyáron és ősszel több zsidó fesztivál is zajlik, de Budán korábban nem volt hasonló rendezvény.

– Egy álom látszik megvalósulni – mondta Karinthy Márton színházigazgató a Hadik Kávéházban rendezett sajtótájékoztatón február 23-án, melyen részt vett Zoltai Gusztáv, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója, valamint jó néhány színész, rendező és színházigazgató. Karinthy Márton elmondása szerint március 21-27. között több, különböző korosztályt megszólító, színes program szerveződik a Purim köré Budapesten és vidéken egyaránt, ebből szerettek volna egy művészi válogatást létrehozni.

Kollégáival együtt igyekeztek összegyűjteni a jelenleg Magyarországon futó legjobb, legizgalmasabb zsidó témájú előadásokat. Általában napi három produkció lesz a nagyszínpadon, a stúdiószínpadon és az előtérben: vígjátékoktól a drámán át a klezmer zenékig számtalan műfaj megjelenik a hét során. A korosztályok sokszínűségét talán a Tünet Együttes Sóvirág, avagy a létezés eufóriája című előadása adja vissza legjobban, amely a 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő Fahídi Éva és egy fiatal táncosnő, Cuhorka Emese duettje. A darabot Éva szenvedélyes örömkeresése teszi különlegessé, fő kérdése pedig az, van-e átjárás a két szereplő világa között? Átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni a mai fiatalok problémáit egy olyan súlyú élettel, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük közös tánca?

A Karinthy Színház Schizgal Második nekifutás című fergeteges vígjátékával készült a Purimra, a KoMod Színház tagjai pedig Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című, 1945-ben játszódó szellemes darabját adják elő. A történet szerint Budapest felszabadítása előtti héten egy nyilas katonaszökevény és egy zsidó lány bujkál egy gellérthegyi villában. Ebben a helyzetben nem számít más, csak egy férfi és egy nő találkozása, akik egymásra vannak utalva.

Lesz még a Purimon Dumaszínház Fülöp Viktorral, érkeznek előadások Zalaegerszegről és Kaposvárról, fellép a Besh O Drom, a Kispárna mesezenekar pedig zenét, színházat és drámapedagógiát ötvözve kalandozik majd a gyermekek világában.

H. L.