Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 4. hétfő, Ulrik

Búcsú Szent Imre napján

Újbuda   |   2019, november 11 - 13:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bérczi L. Bernát O. Cist., apát celebrálta a szentmisét a ciszterciek Szent Imre Plébániatemplomának búcsúján. A zirci apát Szent Imre herceg életének példájáról beszélt, és a fiatalon elhunyt magyar szent példáján keresztül világított rá a fiatalok problémáira.

A szentmisén Csányi Tamás karnagy vezényletével a templom kórusa és zenekara adta elő Joseph Haydn F-dúr miséjét. Idén a felújítás alatt álló plébániatemplom mellett a folyamatban lévő munkálatok miatt elmaradt a vásárt, de a Himfy utcai rendházban a ciszterek megvendégelték a híveket.

A vacsora vendégeinek Csők János építésvezető tartott vetített képes előadást a nagyszabású renoválás eddigi munkálatairól. Kiderült az is, hogy a nyolcvanéves templom Gellért-hegy felőli részén észlelt vizesedés és falrepedések okait a kivitelező alaposan megvizsgálta, arra az eredményre jutva, hogy a templom továbbra is stabil alapokon áll, nem süllyedt meg, és valószínűleg egy korábbi extrém esőzés okozhatta a jelenséget. A vízelvezetést már tökéletesítették a templom körül.
Az Újbuda jelképének számító egyházi létesítmény jelentős méretű állagjavításon megy keresztül ezekben a hónapokban. Most az épület Villányi úti homlokzatán és a tornyokon dolgoznak. Csők János elmondta, hogy egy messziről is nagyon mutatós, kétféle sárga színnel festett templomot láthatnak hamarosan az erre közlekedők, amelynek lesznek éjszaka is látható toronyórái.
A belső térben az eredeti festést igyekeznek helyreállítani, az elektromos rendszert is korszerűsítik. A felújítás első üteme, az épület utcai homlokzata hamarosan elkészül, az esküvői időszakra igyekeznek lebontani a belső állványzatot is. A teljes renoválás befejezése 2020 nyarára várható - a kivitelező cég építésvezetője szerint.

A szentmisén részt vett Simicskó István országgyűlési képviselő, Hintsch György alpolgármester, Molnár László egyházügyi tanácsnok és több önkormányzati képviselő is.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöldítésben kiválóra vizsgázott az Allee a BREEAM minősítésén  

Az Allee már évek óta tudatosan alakítja egyre zöldebbé az épületét, illetve annak működését, és most a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás szerint is kiválóan teljesített ezen a területen és elsőként nyerte el a magyarországi bevásárlóközpontok közül a legmagasabb, Outstanding Building Management és Excellent Asset Performance minősítést.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.