Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Búcsú Szent Imre napján

Újbuda   |   2019, november 11 - 13:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bérczi L. Bernát O. Cist., apát celebrálta a szentmisét a ciszterciek Szent Imre Plébániatemplomának búcsúján. A zirci apát Szent Imre herceg életének példájáról beszélt, és a fiatalon elhunyt magyar szent példáján keresztül világított rá a fiatalok problémáira.

A szentmisén Csányi Tamás karnagy vezényletével a templom kórusa és zenekara adta elő Joseph Haydn F-dúr miséjét. Idén a felújítás alatt álló plébániatemplom mellett a folyamatban lévő munkálatok miatt elmaradt a vásárt, de a Himfy utcai rendházban a ciszterek megvendégelték a híveket.

A vacsora vendégeinek Csők János építésvezető tartott vetített képes előadást a nagyszabású renoválás eddigi munkálatairól. Kiderült az is, hogy a nyolcvanéves templom Gellért-hegy felőli részén észlelt vizesedés és falrepedések okait a kivitelező alaposan megvizsgálta, arra az eredményre jutva, hogy a templom továbbra is stabil alapokon áll, nem süllyedt meg, és valószínűleg egy korábbi extrém esőzés okozhatta a jelenséget. A vízelvezetést már tökéletesítették a templom körül.
Az Újbuda jelképének számító egyházi létesítmény jelentős méretű állagjavításon megy keresztül ezekben a hónapokban. Most az épület Villányi úti homlokzatán és a tornyokon dolgoznak. Csők János elmondta, hogy egy messziről is nagyon mutatós, kétféle sárga színnel festett templomot láthatnak hamarosan az erre közlekedők, amelynek lesznek éjszaka is látható toronyórái.
A belső térben az eredeti festést igyekeznek helyreállítani, az elektromos rendszert is korszerűsítik. A felújítás első üteme, az épület utcai homlokzata hamarosan elkészül, az esküvői időszakra igyekeznek lebontani a belső állványzatot is. A teljes renoválás befejezése 2020 nyarára várható - a kivitelező cég építésvezetője szerint.

A szentmisén részt vett Simicskó István országgyűlési képviselő, Hintsch György alpolgármester, Molnár László egyházügyi tanácsnok és több önkormányzati képviselő is.

(Újbuda)