Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Bringapark épült Tóvárosban

Újbuda   |   2022, március 3 - 09:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szédítő kanyarok, látványos ugratások, lendületes tempó – mindez anélkül, hogy tekernénk a pedált. A kerékpáros pumpaparkok (pump trackek) egyre népszerűbbek, és most már az újbudai BMX-esek, triálosok és mountain bike-osok is próbára tehetik magukat a Sport11 Sportközpont mellett létesült ingyenes pályán.

Pumpapályán tekerni nemcsak kiváló szórakozás, de az egyik legjobb edzési lehetőség is a kerékpáros sportban. Az elnevezés a pumpáló mozgásból származik, amit a bringás azért fejt ki, hogy tekerés nélkül is lendületben maradjon. Mostantól Újbuda sem marad ki a jóból: a Sport11 Sportközpont szomszédságában felavatták a kerület első pumpaparkját, amelyet 50-50 százalékban finanszírozott az Országos Bringapark Program pályázati forrása, illetve az önkormányzat. – Tipikusan civil kezdeményezésből nőtt ki a pálya – mondta el Simon Károly, a projektben együttműködő Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. vezetője, akinek egy barátja hívta fel a figyelmét, milyen sokan örülnének egy ilyen lehetőségnek a kerületben. Újbuda sportcége szeretett volna biztonságos alternatívát kínálni azoknak a gyerekeknek is, akik rendszeresen a Budaörsi Repülőtér környéki autóutakon bringáznak. A 29 millió forintból megépített újbudai létesítményen kívül csak két pumpapálya működik Budapesten, Budafokon, illetve Kőbányán. A bringapark programon keresztül idén összesen 52 kerékpáros pálya kap támogatást az országban.
A pumpapálya népes vendégseregre számíthat, a többek között a Sas-hegyen edző Superior Mountain Bike Sport Egyesület alig várta, hogy Újbudának is saját bringaparkja legyen. – A tóvárosi pálya a legalkalmasabb arra, hogy a gyerekek bármely biciklis szakágban megtanulják az alapkészségeket, az egyensúly­érzéket, a kanyarvételt és a „lógatást” – méltatta a beruházást a kerékpáros utánpótlás-egyesületet irányító Sós Sándor. Edzéseik szinte minden alkalommal a Sport11-től indulnak. – A „montisok” és a DH-sok a közeli Kamaraerdő felé veszik az irányt, a BMX-esek a pumpapályán figuráznak, a technikai edzések pedig a Kánai-tó partján folynak – mondta el az országosan kilenc bázist fenntartó Superior Racing Team vezetője. Bakai-Nagy Zita alpolgármester is úgy véli, amellett, hogy a nagyközönségnek szóló ingyenes pálya biztonságos lehetőséget nyújt az utcai bringásoknak, a fővárosban régóta helyet kereső profi klub is otthonra lelhet ezen a helyen.
Az új edzőparkban kicsi és nagy, kezdő és profi együtt töltheti aktívan szabadidejét, emellett kiváló körülmények között lehet felkészülni a hazai és a nemzetközi megmérettetésekre. Simon Károly elmondta, hogy egy mountain bike- és egy triálpályával tervezik bővíteni a frissen avatott bringaparkot, a Sport11 környéke így hamarosan valódi kerékpáros bázissá lényegül át. A pumpapálya a Budapest–Balaton kerékpárút tervezett nyomvonala közelében helyezkedik el, így bekerülhet az ország kerékpáros vérkeringésébe.

T. D.