Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Bővülnek az időskorúak számára elérhető dietetikai szolgáltatások

Újbuda   |   2016, május 7 - 11:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbuda 60+ Program 2014 óta vesz részt a Semmelweis Egyetem dietetikus hallgatóinak szakmai képzésében. 2016 első felében, februártól április végéig hat hallgató segítette a Szenior Programközpontban folyó étkezési tanácsadást.

A fiatal szakemberek a Bölcső utcába látogató érdeklődők személyes állapotfelmérése mellett kérdőívek segítségével tájékozódtak az időskorúak dietetikai szolgáltatással kapcsolatos igényeiről és elvárásairól. A kérdőívet kitöltők válaszai alapján elmondhatjuk, hogy az étkezési tanácsadást jellemzően a 66–70 év közötti nők keresik, az érdeklődőknek csupán 2 százaléka volt férfi. Kérdőíves válaszadóink 62 százaléka azért kért étkezéssel kapcsolatos tanácsokat, mert érdekli az egészségmegőrzés és az egészséges életvitel. 30 százalékuk valamilyen meglévő, jellemzően időskori megbetegedés (például ízületi probléma, csontritkulás, magas vérnyomás és keringési panaszok) kezelésére keresett megoldást. Az időskorúak étrend- és életmódváltását motiváló tényezők között legutolsó helyen szerepelt a fogyás. Ennél jóval fontosabbnak bizonyult a jó közérzet megteremtése, a meglévő betegségek kezelése és újak kialakulásának megelőzése.

A megkérdezettek 70 százaléka vélekedett úgy, hogy az étkezés területén is fontos az életkori sajátosságokat szem előtt tartó tájékoztatás; 77 százalékuk speciálisan a korosztálynak írott anyagok, szórólapok és az újság segítségével szeretne tájékozódni. 36 százalékuk interneten és okostelefonon keresztül is szívesen olvasná az étkezéssel kapcsolatos információkat.

Jó hír, hogy növekedni látszik a 60+ ügyfeleinek érdeklődése a tudatos egészségfejlesztés iránt, ezért a program – a kérdőíveken keresztül beérkezett visszajelzéseket és igényeket figyelembe véve – hamarosan megjelenteti étkezéssel kapcsolatos tájékoztató anyagait, melyek összeállításában részt vettek a Semmelweis Egyetem dietetikus hallgatói is.

A dietetikai tanácsadással, egészségmegőrzéssel és egészséges életmóddal kapcsolatos szolgáltatásinakról, a programmal kapcsolatos legfrissebb hírekről már tájékozódhat az Újbuda 60+ Program Facebook-oldalán is.

Újbuda