Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. péntek, Mária

Bölcsődék Napja: Kiszámíthatóbbá vált a finanszírozás

Újbuda   |   2014, április 24 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Országszerte ezen a héten tartják a Bölcsődék Napját. Újbuda április 22-én ünnepelt, az állami program egy nappal később volt, Egerben. Molnár László XI. kerületi alpolgármester az újbudai bölcsődékben kimagasló munkát végző dolgozóknak adott át polgármesteri dicséretet.

A Bölcsődék Napja április 21-e Magyarországon. 2010 óta annak emlékére ünneplik, hogy Pesten Forrayné Brunszvik Júlia kezdeményezésére 1852-ben ezen a napon nyílt meg az ország első - kisgyermekek számára napközbeni ellátást nyújtó - bölcsődéje. A kormányzati programsorozat hivatalos megnyitóján Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a bölcsődei dolgozók munkáját méltatta Egerben. Elmondta, hogy az elmúlt négy évben megkezdődhetett a rossz állapotban lévő bölcsődék felújítása és újak építése.

Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke szerint az utóbbi években jelentősen nőtt a bölcsődei férőhelyek száma: így jelenleg 720 bölcsődében több mint 38 ezer férőhely van. Úgy véli, olyan pályázati kiírásokra volna szükség, amelyek nem kötik a gyereklétszám bővítéséhez a bölcsődék felújítását.

Újbudán, Molnár László alpolgármester a kerület bölcsődéiben kimagasló munkát végző alkalmazottaknak adott át polgármesteri dicséreteket. Elismerésben részesült Horváth Péterné bölcsődevezető, Kelemenné Pethő Rita kisgyermeknevelő, Grébnerné Máthé Anikó kisgyermeknevelő, Csorba Gyuláné kisgyermeknevelő, valamint Horváthné Belonics Hajnalka technikai munkatárs. Negyven évnyi munkájáért pedig Motilné Faggyas Ágnest, az Egyesített Bölcsődei Intézmények hamarosan nyugdíjba vonuló vezetőjét köszöntötte.

Az ünnepségen a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói szórakoztatták a közönséget. Takács Szilvia és Széplaki-Köllőd Borbála a Közép-európai Egyetem szakemberei a Tudós babákról és a csecsemőkutatásokról tartottak előadást, Csóka Eszter látványtervező-drámapedagógus arról beszélt, hogy milyen hatása van a kicsikre a színháznak és a képzőművészetnek, Hegedűsné Tóth Zsuzsanna zenetanár pedig a gyermekek zenei neveléséről szólt. Benedek Krisztina néptánc-pedagógus, népi énekes Továbbélő hagyomány címmel tartott előadást.

Újbuda/MTI