Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Bizalmi kapcsolat a családokkal

Újbuda   |   2019, március 28 - 10:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elmúlt években a védőnői munka jelentős átalakuláson ment keresztül. Új feladatokat kaptak a védőnők (több életkorhoz kötött szűrővizsgálat, szülői kérdőívek kitöltetése stb.), amelyekre egyre több időt kell fordítani, egyúttal jóval szorosabb együttműködést igényel mindenkitől – mondta lapunknak Hamarné Debreczeni Rita kerületi vezető védőnő.

Mint mondta, a családok és a védőnők közötti kapcsolat a bizalomra, türelemre épül, ezért kiemelten fontos, hogy a munkatársak ne legyenek túlterheltek, a napi munkájukhoz meglegyenek azok a körülmények, amelyek között precíz, felelősségteljes munkát tudnak végezni, és a szülők is szívesen keresik fel őket. A most átadott gazdagréti központ révén három védőnői körzet került közelebb a családokhoz (ezek eddig a Vahot utcában működtek), ami a védőnők utazással töltött idejét is csökkenti. A tágasabb várók, rendelők, helyiségek lehetővé teszik, hogy a védőnők a napi feladataik ellátása mellett különböző klubokat, nyílt napokat, nép­egészségügyi programokat is szervezzenek a szülőknek. Az első tapasztalatok rendkívül pozitívak, nemcsak a védőnők, de a szülők és a gyerekek részéről is, akik azonnal birtokba vették az előtérben lévő játszósarkot.
– Jelenleg 16 szűrés kötelező a 0–7 év közötti gyermekeknek – emelte ki a vezető védőnő. A részvétel sajnos nem százszázalékos, de a kerületi statisztikák javuló tendenciát mutatnak, többek között a védőnők prevenciós, figyelemfelhívó tevékenységének köszönhetően. Kisgyermekkorban a mozgás-, illetve a beszédfejlődési rendellenességek felismerése, idősebb korban a műszeres vizsgálatok révén olyan betegségekre, problémákra mutathatnak rá, amelyek azonnali gyermekorvosi kezeléssel akár rövid időn belül is megszüntethetők. A Gazdagréti Védőnői Központban dolgozó 11 védőnő jelenleg összesen 278 kismamáról és 2161 hét év alatti gyermek ellátásáról gondoskodik.

Múlt év végén jelent meg a Magyar Közlönyben az a feladatkijelölő kormányhatározat, amely szerint folytatódik a 2016-ban megkezdett ápolói béremelési program, így a következő négy évben újabb 72 százalékkal nő az ápolók bére. Mellettük a védőnők szintén bekerülnek az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá, így a béremelés rájuk is kiterjed majd. Az intézkedés összesen mintegy 83 ezer egészségügyi szakdolgozót (ápoló, szakápoló, diplomás ápoló, asszisztens, szakasszisztens, szülésznő, dietetikus, gyógytornász, valamint nem egészségügyi főiskolai szintű végzettséggel rendelkező dolgozó) és védőnőt érint.


(Újbuda)