Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. hétfő, Hella

Billy Cobham a Get Closer Budapest Jazz Fest első napján

Újbuda   |   2016, április 21 - 14:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Pénteken indul a Get Closer Budapest Jazz Fest, amelyen neves külföldi előadók mellett a kortárs jazz fiatal magyar tehetségei is fellépnek. Az első sztárfellépő a Billy Cobham Band, a rendezvénynek a MoM Kult ad helyet.

A három napos jazzfesztiválon naponta egy pályázat útján bekerülő, szakavatott zsűri által kiválasztott feltörekvő amatőr zenekar, egy egyelőre még kevésbé népszerű, de szakmai berkekben már jegyzett együttes, míg zárásként egy világsztárt vagy sztárokat felvonultató, nemzetközileg is ismert formáció áll a színpadra.

A program pénteken hatkor a Rafael Mário Jazz Project fellépésével kezdődik. Az egyetemi zenekarnak indult formáció tagjai hamar megtalálták a közös hangot és úgy gondolták, érdemes volna az intézményen kívül is fellépni. Számaik mind saját szerzemények, mivel szerintük így lehetnek hitelesek.

Este héttől a Syrius Legacy játszik. A fiatal muzsikusokból álló zenekar arra hivatott, hogy bizonyítsa, hogy a legendás hírű Syrius együttes zenei hatása a mai napig tart. A Rév-Komáromban (Felvidék) született dobos-énekes Benkó Ákos 2012-ben megnyerte a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutatót, három éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének dob adjunktusa. A hódmezővásárhelyi születésű basszusgitáros Fonay Tibor 2013-ban megnyerte az Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutatót. 2014 december elején kimagasló művészi teljesítményéért Junior Prima-díjat kapott. A Nagykárolyban (Erdély) született billentyűs Tempfli Erik a Kőbányai Zenei Stúdió idén végzett növendéke. A tatabányai alt- és szopránszaxofonos Ludányi Tamás az LFZE Jazztanszékének Masters képzés végzett növendéke. Ezzel párhuzamosan júliusban végzett a Nürnbergi Zeneakadémia Jazztanszékén. A tenorszaxofonos-fuvolista Vidákovich Izsák az LFZE Jazztanszékének 2015-ben végzett növendéke.

Nyolc órakor kezdődik Háy János, Mogyoró Kornél és Kardos Dániel produkciója. A „Jazz és Irodalom” című programrész során az alkotó saját írásait adja elő jazzmuzsikus közreműködésével.

A pénteki sztárfellépő a Billy Cobham Band este háromnegyed kilenckor kezd. Billy Cobham a világ egyik legmeghatározóbb fúziós jazz dobosa, egy elképesztő erejű, észbontó technikájú, ugyanakkor rendkívül érzéki dobos és zeneszerző. Groove-jai egyediek és összetéveszthetetlenek, játsszon akár jazzt, swinget, fusiont vagy funkot. Billy ugyanúgy tud dobolni jobb és bal kézzel, ún. „open handed” technikát alkalmaz, azaz nem kell keresztezie a kezeit játék közben, amikor a lábcint és a pergőt üti. Cobham az elsők közé tartozott, akik több mint három lábdobot és/vagy pergőt, illetve még ennél is több lábcint használtak. Élőben külön show-elemnek számít, amikor kézzel dobol vagy egyszerre négy verővel virgázik. Billy referenciáit figyelembe véve (Miles Davis, Mahavishnu Orchestra, George Duke, Peter Gabriel és még sokan mások) könnyen felismerhető, hogy ő is egyike azoknak a fontos összetevőknek, a zenei élet egyik fontos szereplője.

A zenekar tagjai: Billy Cobham – dobok; Jean-Marie Ecay – gitár; Michael Mondesir - basszusgitár; Steve Hamilton – billentyűs hangszerek; Camelia Ben Naceur – billentyűs hangszerek.

Újbuda