Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 1. péntek, Tihamér, Annamária

Biciklisbarát beruházások Újbudán

Újbuda   |   2022, március 29 - 12:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

A lakossági igények alapján áprilisban új Bubi-kerékpárállomásokat kezdenek létrehozni a kerületben – döntött a Gazdasági Bizottság. Nyáron régóta várt bicikliútszakaszok is kiépülnek. A kivitelezési munkák egy részét Újbuda Önkormányzata fedezi.

– Jól halad az Újbuda Önkormányzata által két éve elkészített kerékpáros stratégia megvalósítása – mondta Orosz Anna alpolgármester. A fővárosi Bubi például „szuper projekt”, mert nagyon olcsó és kényelmes alternatíva az autós közlekedéssel szemben, miközben figyelemfelkeltő marketingeszköz is a biciklizés számára. A szolgáltatás a kerületben is rendkívül népszerű. Sok bővítési kérés érkezett az újbudai és a budapesti önkormányzathoz, különösen Kelenföld elérhetőségét illetően. A Fővárosi Önkormányzattal és a Budapesti Közlekedési Központtal kötött megállapodás szerint tavasszal 10-11 új tárolót helyeznek ki Kelenföldön, ami a további kérések ismeretében egy bővítési beruházás első üteme lehet.

  • –  Az egészséges, élhető városi környezet egyik fontos feltétele, hogy a biciklit ne csak sportra, kikapcsolódásra, hanem mindennapi közlekedési eszközként is használjuk – tette hozzá Orosz Anna. – Ehhez pedig nemcsak bicikliutakra van szükség, hanem komfortnövelő fejlesztésekre is: mellékutcák forgalomcsillapítására, elérhető kerékpártárolókra, mikromobilitási pontok kiépítésére. A kerékpáros közlekedés népszerűsítéséhez szemléletformálás is kell – emlékeztetett az alpolgármester.
  • Budapesten 15 fővárosi tulajdonban lévő helyszínen csaknem 60 kerékpártárolót helyeznek ki a bringás szezon elején, egyebek között a Bartók Béla út, illetve a Fehérvári út belső szakaszain és a Villányi úton. Ezek finanszírozását és megvalósítását a kerület vállalta. Az utolsó engedélyek nemsokára elkészülnek, így kezdődhet a kivitelezés.
  • Nyáron két régóta várt kerékpárútszakasz is elkészül a kerületben.
    – A Borszéki úton az Etele út felől az Egér út felé hirtelen „megszakad” a bicikliút, és az Egér úti is a semmiben végződik – hangsúlyozta Orosz Anna alpolgármester. Ezt a két szakaszt idén új bicikliúttal kötik össze, ami nagyobb biztonságot jelent az Őrmező, Tóváros, Péterhegy felé tartók számára. A tervek és engedélyek elkészültek, a kivitelezési pályázatot hamarosan kiírják.
  • A Tétényi úti biciklisáv a Bikás parknál ér véget, és csak a Sáfrány utcában folytatódik. A két szakasz közötti utat jelenleg tervezik, a forrás már megvan, így akár már idén megépülhet.
  • Újbuda megadta tulajdonosi hozzájárulását a főváros európai uniós finanszírozású kelenföldi „biciklisbarát” projektjeihez. A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív (VEKOP) program részeként több utca kerékpáros fejlesztését tervezik: forgalomcsillapítást, egyirányú utcák átjárhatóságát, új felfestéseket, táblák elhelyezését és biciklis kereszteződéseket.
Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöld jelzést kapott a civilektől a saroktelek új koncepciója  

Már csak egy gyerekeket ábrázoló stukkó emlékeztet arra, hogy az Ulászló utca–Zsombolyai utca–Kökörcsin utca által határolt telken egykor védőnői szolgálat működött, a dzsungelre hajazó terület mégis nagy szerepet játszik a helyiek életében. A saroktelek változatos növényzete és élővilága zöld falként védi a környéken élőket a város ártalmaitól. Ezért töltötte el őket aggodalommal, amikor a kétezres évek óta fejlesztésre szánt területről az önkormányzat kimondta, eljött a megújulás ideje. A jelek szerint azonban a civilek igényei kaptak elsőbbséget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.