Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Beszámoló a testületi ülésről

Újbuda   |   2014, szeptember 3 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Legutóbb augusztus 28-án tartotta rendkívüli ülését Újbuda képviselő testülete, melyen Hoffmann Tamás polgármester tájékoztatta a grémiumot a nyári szünet idején történt beruházásokról, eseményekről.

A polgármester beszámolt arról, hogy a nyári táboroztatás rendben lezajlott, kiemelte a kamaraerdei napközis tábort, illetve a soltvadkerti szociális tábort, ahol közel száz hátrányos helyzetű gyermek üdülését biztosította az önkormányzat. Ugyanitt kétszer egyhetes turnusokban húsz, három- vagy többgyerekes család pihenését is megoldották. A polgármester beszámolt arról is, hogy a hosszas tárgyalások eredményre vezettek a Fővárosi Önkormányzattal, és immár Újbuda birtokába került az egykori Fényes Elek Szakközépiskola épülete. Hozzátette, ezzel megkezdődhet az ide tervezett gyermek-egészségügyi centrum tervezésének, majd kialakításának folyamata.

A rendkívüli ülésen megválasztották a helyi Választási Bizottság tagjait, döntöttek az önkormányzat új könyvvizsgálójának személyéről, valamint három kerületi szabályozási terv módosításáról is. Ehhez kapcsolódóan a Budafok kocsiszín szabályozási tervét is módosították. Utóbbira azért van szükség, mert a BKK Zrt. a közeljövőben 47 új alacsonypadlós villamos beszerzését tervezi, amelyhez három fővárosi kocsiszín, köztük a Budafok remíz átépítése vált szükségessé. Ugyancsak a szabályozási terv módosításához kapcsolódóan a testület határozott a Balatoni út két balesetveszélyes csomópontján, a Tanító, illetve a Háros útnál kialakítandó körforgalomról.

Újbuda Önkormányzata a 2014/2015-ös tanévben is díjmentesen biztosítja az általános iskola első három évfolyamán a gyermekek tankönyvellátását. Az első két évfolyam esetében ugyan az ingyenes tankönyvekről már az állam gondoskodik, ám a harmadik évfolyamnak – rászorultsági alapon – továbbra is Újbuda Önkormányzata biztosítja őket. A képviselő-testület most úgy határozott, hogy a jogosultsági jövedelemhatár összegét az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizennyolcszorosában, azaz 513 ezer forintban határozza meg, annak érdekében, hogy a lehetőség vélhetően valamennyi kisdiák számára biztosítható legyen.

Újbuda Önkormányzata erejéhez mérten folyamatosan támogatja a kerületben működő sportegyesületeket. A most tárgyalt előterjesztés az OSC-Újbuda vízilabda-szakosztály OB1-es csapatának működését, szakmai felkészülését, versenyeztetését, valamint nemzetközi kupaszereplését lehetővé tevő egyszeri 20 millió forintos támogatást tartalmazta. Az összegre a 2014. évi költségvetés működési céltartalék sora nyújt fedezetet.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) köztéri műalkotások megvalósítására kiírt felhívására az önkormányzat Csurka Eszter 6,5 millió forintos nonfiguratív, egyedi, újító eljárással létrehozott műalkotásával pályázott. A szobor felállítását a Polgármesteri Hivatal épülete előtt, a Zsombolyai utca és a Bocskai út sarkánál tervezik, a jelenleg ott álló, használaton kívüli zászlórúd elbontásával. Az NKA a tervezett műalkotás megvalósításához 3,5 millió forint támogatást ítélt meg, az önkormányzati önrészt a költségvetés emléktáblák, szobrok, köztéri alkotások felállítására jóváhagyott 15 millió forintos keretéből fedezik.

T .D. - V. L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.