Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Benépesült a soltvadkerti tábor

Újbuda   |   2014, július 17 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Július 7-én indult Újbuda Nemzetközi Ifjúsági Tábora Soltvadkerten, ezzel egyidőben a kerületi nagycsaládosok is üdültek a Vadkerti-tó partján. Mindkét program az önkormányzat támogatásából valósult meg.

Az ifjúsági tábor százhét férőhelyes, az üdülő nyolc négyágyas apartmannal várja a családosokat. A Vadkerti-tó partján épült tábor a Kiskunsági Nemzeti Park alsó határán fekszik, a homokos ösvényeken kirándulók a fenyvesekben – ahogy Soltvadkert neve is utal rá – sok apróvaddal, nyúllal, fácánnal és őzzel találkozhatnak, a tó védett nádasaiban pedig számos vízimadár fészkel. A táj jellegzetes látványossága az ősborókás. A sekély Vadkerti-tó hamar felmelegszik, így sokáig alkalmas a fürdőzésre, de horgászni is lehet. A tábortól alig nyolcszáz méterre óriáscsúszdával ellátott, jól kiépített strand található, vízibiciklizési, kajakozási, csónakázási lehetőségekkel.

A családos üdültetés hat napig tartott, nyolc családot tudtak fogadni egyszerre, összesen huszonhárom gyermekkel. A nyaralás tartalmazta a napi háromszori étkezést, a strandbelépőt – a családos üdülő csak négyszáz méterre van a strandtól –, valamint egy egész napos kiskunmajsai kirándulást. Az üdülést az Újbudai Humán Szolgáltató Központ szervezte, augusztusban még egy turnus lesz. A feltétel családonként minimum három gyermek, a kíséret lehet mindkét szülő vagy csak az egyik, vagy más hozzátartozó is.

Az ifjúsági nemzetközi táborba idén a kárpátaljai Benéről, az erdélyi Marosvásárhelyről és a vajdasági Moholról összesen ötvenegy gyerek érkezett. Hétfőn ismerkedési esttel és magyar táncházzal indultak a programok, majd kirándulások következtek. Ópusztaszeren a gyerekek megnézték a Feszty-körképet, a skanzent és a panoptikumot, Kerekegyházán, a Kerekerdő közepén egy kalandpark drótkötélpályái között kellett boldogulniuk, majd a kiskunmajsai élményfürdő csúszdaparkja biztosította a hangulatot. A tábor területén a sportprogramok voltak a legnépszerűbbek.

A gyerekek kísérői testnevelők, edzők, gyógypedagógusok voltak, sőt, egy táncpedagógus is akadt köztük, így élményekben gazdagon tudtak megszervezni minden mozgással kapcsolatos programot, vetélkedőt. A vendégek szombaton Budapestre érkeztek, ahol egy dunai hajókiránduláson vettek részt, vasárnap az Országházat és a Szent Koronát nézték meg, este pedig egy Gellért-hegyi sétával búcsúztak Magyarországtól.

HL

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.