Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Bemutatkozik lengyelországi testvérvárosunk, Ustroń (1.rész)

Újbuda   |   2021, május 20 - 09:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bár a világjárvány még sokunkat visszatart az utazástól, virtuálisan sorra felfedezhetjük Újbuda testvérvárosait. Kalandozzunk el Lengyelország déli részére, a Visztula partjára, Ustrońba!

A város elsősorban idegenforgalmáról híres, közkedvelt gyógy-vízére egészségügyi rehabilitációs szállodarendszert épített ki a lengyel egészségügy. A 15 ustrońi „piramis” a Równica-hegy lejtőin helyezkedik el, egyikük forrástermében áll a szökőkút, amely a világszerte híres sós vízzel nyújt inhalációs terápiát légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek.

Ha a település épített örökségét szeretnénk megismerni, tervezhetünk templomtúrát a Szent Kelemen–Augsburgi Szent Jakab–Szent Kereszt–Szent Anna templomok útvonalán, hallgathatunk latin nyelvű szentmisét, majd felsétálhatunk a 17. századi kőoltárhoz a Równicára.

Az sem fog unatkozni, aki múzeumban szeretne kikapcsolódni: életrajzi múzeum, tanyasi regionális múzeum mellett a „rozsdás gyémántok” vintage motorkerékpár-gyűjtemény színesíti Ustroń palettáját.

A „Prażakówka” Városi Művelődési Központ épülete a 17–18. században kocsma volt, ma népszerű koncerteknek, művészeti eseményeknek, például színházfesztiválnak és az Ustrońi Musical Ősz fesztiválnak ad otthont. A Visztula folyó mentén álló 12 500 négyzetméter alapterületű amfiteátrum, Lengyelország kevés fedett szabadtéri színpadjainak egyike.

Újbuda testvérvárosunk többi érdekességét egy későbbi számunkban mutatjuk be.