Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Beindultak a lakásépítések, de túl sok az adóteher

Újbuda   |   2015, október 30 - 09:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Továbbra is élénk a kereslet a használt lakások iránti, ellenben új építésű ingatlanokat csak elvétve találni a budapesti kínálatban. Az ingatlanfejlesztői aktivitás a biztató jelek ellenére továbbra is gyenge, a helyzeten egy újépítésű ingatlanokat érintő adócsökkentés segítene – állítja a szakértő.

A piaci igény ellenére is gyenge a beruházói kedv az új építésű ingatlanokra, amit egyebek mellett a túl magas áfa-tartalommal és egyéb, fejlesztéseket érintő jelentős költséggel lehet magyarázni, melyet a vállalkozók nem tudnak áthárítani a vevőkre. - Emiatt nyereségük minimális, olyannyira, hogy nem is érdemes építkezésbe fogniuk. Kivételt talán a prémiumkerületek jelenthetnek, azaz egyes budai kerületek, illetve a XIII., XIV. kerület, ahol elfogadható nyereséget tudnak realizálni a beruházók – állítja Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője.

Dél-Budán jelentős érdeklődés van az építési telkek iránt, bár a XI. kerületben kevés a több százmillió forintos, társasház fejlesztésére alkalmas telek - jelezte Nagy Csaba, az iroda XI. és XXII. kerületi szakmai vezetője. Hozzátette, jellemzően régi épületeket bontanak el, és annak helyén kezdenek minimum hatlakásos társasház építésébe, már ha azt az övezeti besorolás megengedi. - A társasházi lakások építése a vállalkozóknak is jobban megéri, mivel gyorsabban, nagyobb nyereséget realizálhatnak. Családi házak, ikerházak építése elsősorban Kelenvölgyben és Albertfalván jellemző, de ezek száma kevesebb - tette hozzá Nagy Csaba.

A növekvő fejlesztési kedv ellenére a kereslethez képest még mindig kevés az újépítésű ingatlan, ezért az árak továbbra is magasak; Kelenvölgyben például egy újépítésű, “normális kivitelezésű” társasházi lakásnál a négyzetméterárak elérhetik a 600-700 ezer forintot. Családi házak esetében alacsonyabb szintről, 380-400 ezer forintról indulnak a négyzetméterárak, alapterülettől függően. A legkeresettebb és legdrágább kategória a 120-150 négyzetméteres, amerikai konyhás, három hálószobás ház. Újépítésű családi házból azonban kevés van a piacon, mivel a telek rendkívül drága, egy 500 négyzetméteres telek akár 40 millió forintba is kerülhet - hangsúlyozta az ingatlanközvetítő.

Jellemző egyébként, hogy míg a XI. kerületi telkek és újépítésű ingatlanok iránt jelentős az igény, és ugyanezt érezni Budafokon is, addig a távolabb eső és mérsékeltebb presztízsű Nagytétényben már nyugodtabb ingatlanpiacról beszélhetünk. Ott inkább a Campona környéke keresett, aki tehát valóban olcsón szeretne családi házat vásárolni, annak megfelelő választás lehet Nagytétény külső része.

Nagy Csaba megjegyezte, hogy ugyan a fejlesztések beindultak az elmúlt hónapokban kerületszete, a magas áfakulcs még mindig visszatartó erőt jelent. Úgy véli, megoldást az áfacsökkentés eredményezne.

Újbuda