Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 2. csütörtök, Karolina, Aida

Beindult a digitális oktatás az iskolákban

Újbuda   |   2020, március 18 - 11:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az új koronavírus-járvány miatt hétfő óta nincs tanítás az iskolákban, mindenhol elkezdődött a digitális oktatás. Az új munkarendre való felkészülés óriási aktivitással indult el országszerte.

Az Oktatási Hivatal honlapján tette közzé az iskolák új munkarendre történő átállását szolgáló módszertani ajánlást, egyelőre azonban nincs egységes rendszer arra, hogy az iskolákban milyen platformon történjen az oktatás. A lehetőségek tárháza széles, van aki gmail levelezést használ a feladatok küldésre, mások viberen, skye-on tartanak órát, esetleg a google erre a célra kifejlesztett classroom alkalmazását, vagy egyéb online szolgáltatásokat, például az e-naplót magába foglaló KRÉTA rendszert veszik igénybe.

Platformtól független azonban, hogy mindez egyaránt óriási kihívást jelent iskolának, tanárnak és diáknak. Rengeteg magánszemély, cég és szervezet próbál segíteni felajánlásokkal a helyzetben, támogatják az intézményeket a munkavégzésben.

A Nemzeti Köznevelési Portálon (nkp.hu) elérhetőek az okostankönyvek. Az OFI-s tankönyvek digitális változatai nyilvánosak, minden leckéhez tartozik digitális feladat, sokhoz videó is. A Mozaik Kiadó is digitális formában, ingyenesen elérhetővé tette az interneten minden közismereti tankönyvét. A könyvek a mozaweb.hu honlapon érhetők el a korábban regisztrált vagy újonnan regisztráló tanulók és tanáraik számára. A regisztráció ingyenes.

A www.okosdoboz.hu portálon a kerettantervhez kapcsolódó, tehetséggondozó grafikus digitális feladatok és a pedagógusok munkáját támogató tanári módszertani kézikönyv érhető el ingyenesen matematika, környezetismeret, természetismeret, földrajz, biológia, kémia és fizika tantárgyból. Az oldalon a közoktatás részére készült 1-12 évfolyamos feladatok találhatóak.

A KRÉTA rendszerben korábban egy átlagos munkanapon összesen 10 ezer házi feladatot rögzítettek a tanulóknak, kedden ez a szám 33 ezer fölé emelkedett. A szakképzés esetében a feltöltött házifeladatok száma a korábbi átlagos 2000-ről 3900-ra nőtt, és további élénkülés várható. A feltöltött kérdőívek száma egyetlen nap alatt érte el az eddigi éves mértéket, az átlagos 700-at. Míg az elmúlt egy évben a szakképzéssel kapcsolatban naponta hozzávetőleg 200 üzenetet küldtek, addig kedden több mint 2100 üzenet jutott el a diákokhoz, szülőkhöz a KRÉTA rendszeren keresztül - tájékoztatott az ITM.

Tananyaggal és szakértői információkkal segíti a Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság a digitális oktatásban a pedagógusokat. A társaság honlapjáról nyomtatható formában, ingyenesen letölthető az IKT pedagógusoknak című tananyag, amelyből a pedagógusok elsajátíthatják a digitális oktatásalapjait és számos, a távoktatásban is felhasználható ötletet lehet elsajátítani. A Neumann Társaság szakértői a titkarsag@njszt.hu e-mail címen is fogad megkereséseket, és segítséget nyújt informatikai témában akár tanároknak, akár magánembereknek.

Az M5 csatorna hétköznap oktatási tartalmakat közvetít. Hétfőtől minden hétköznap reggel 8.00-tól 14.30-ig a következő tematikájú műsorokkal készülnek: 8 órától 11 óráig az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsoraikat sugározzák, biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben. 11 órától 12 óráig nyelvleckéket sugároznak. Itt a Szólalj meg! című műsor két angol nyelvleckéjét adják egymás után. 11.30-tól 5 nyelven, 5-5 nyelvlecke követi egymást, hétfőnként német, keddenként francia, szerdánként olasz, csütörtökönként spanyol, péntekenként orosz nyelvtani feladatokkal. 12 órától a középiskolás korosztály számára sugároznak érettségi műsorokat. Magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem minden nap lesz, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal. Az oktatási sáv hétköznap 14.30-kor végződik. A műsorok elérhetőek a www.mediaklikk.hu/digitalisoktatas oldalon is.

Még egy hétig, március 25-ig elektronikusan módosíthatók a középfokú felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal. Az országos veszélyhelyzetre tekintettel a középfokú felvételi jelentkezések módosító adatlapjainak postázására idén nincs szükség. A tanulók a felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai alapján egyetlen alkalommal megváltoztathatják a megjelölt tanulmányi területek sorrendjét, illetve újakat is felvehetnek. Korábban nem választott iskolába nem lehet jelentkezni, és tanulmányi terület sem törölhető.