Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Befutott az Etele térre az 1-es villamos

Újbuda   |   2019, július 9 - 15:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Befejeződött az 1-es villamosvonal Etele térig tartó meghosszabbítása. Az új, 1,7 kilométeres szakaszt kedden adta át Tarlós István főpolgármester Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere és Simicskó István országgyűlési képviselő jelenlétében. Az 1-es villamos július 9-én délután négy óra után már a teljes vonalán, a kelenföldi vasútállomás és a Bécsi út között közlekedik.

A kelenföldi vasútállomásig történő meghosszabbítás célja, hogy létrejöjjön az összeköttetés az Etele téren az 1-es villamos, a vasútállomás, a helyközi buszjáratok, a 4-es metró, valamint a budai fonódó villamoshálózat 19-es és 49-es járata között – közölte Tarlós István. Elmondta: az új, Etele úton húzódó szakaszt – amely teljes hosszán akadálymentesen megközelíthető – végigfüvesítették, ami nemcsak esztétikai, de zajcsökkentési szempontból is fontos. Az új vágányok az Etele úton középen vezetnek, ezt követően balra kanyarodnak a Somogyi útra, így érve el az új, Etele téri végállomást.

Az 1-es villamos vonalának meghosszabbításával az Etele térig létrejött Budapest leghosszabb és jelenleg legkorszerűbb, számos fontos fővárosi csomópontot átszelő villamosvonala, mely a korábbinál is több utasnak tesz lehetővé hatékony eljutási lehetőséget, Kelenföld és Pest között pedig újabb átszállási kapcsolat jön létre – hangzott el az ünnepélyes átadáson.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere kiemelte: az 1-es villamos teljes szakaszának átadásával az itt lakók számára könnyen elérhetővé és kényelmesebbé válik a tömegközlekedés. A kelenföldi pályaudvarról szinte minden tömegközlekedési eszközzel gyorsan és hatékonyan utazhatnak a kerületiek.

A beruházás során meghosszabbították a kétvágányú villamospályát a Hengermalom út–Fehérvári úti ideiglenes végállomástól az Etele úton át az Etele téri végállomásig, ezenkívül két új megállót építettek a Bikás parknál és a Bártfai utcánál. A munkálatokkal párhuzamosan a füvesített vágányok környezetében megújultak a zöldterületek is. Átépült az Etele út 17–49. előtti tér, illetve az Etele park, ahol új sétányok létesültek, és elkészült egy rendezvénytér vízi játékkal. Májusig elültették az összes fát és cserjét, a kerületi fapótlásokat is elvégezték.

A XI. kerületi önkormányzat a fővárosi önkormányzat beruházásához szorosan kapcsolódva a Tétényi út környéki és az Etele út északi oldalán lévő parkokat és játszótereket is megújította. A terveknek megfelelően mintegy félezer fát és 11 ezer cserjét telepítettek az 1,7 kilométer hosszú új vonal környezetében.

MTI/Újbuda