Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 18. kedd, Arnold, Levente

Babgulyással ünnepeltek Szent Mihálykor Albertfalván

Újbuda   |   2017, október 2 - 13:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

Finomabbnál finomabb babgulyásokat főztek az albertfalvaiak a szeptember végi Szent Mihály-napi búcsún.

A keresztény hitélet rendkívül aktív Albertfalván, ahol a közösség is igen összetartó. Ez pedig ismét bebizonyosodott az albertfalvaiak hagyományosan, szeptember végén tartott Szent Mihály-napi búcsúján. - Az összetartás köszönhető többek között Gável Henrik plébánosnak, valamint olyan intézményeknek és szervezeteknek, mint az Albertfalvi Keresztény Társas Kör, a Szent Mihály Plébánia hitközössége, és a Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda – mondta Csernus László önkormányzati képviselő, aki maga is részt vett a főzőversenyen.

Az eseményen Hoffmann Tamás polgármester elmondta, hogy a Szent Mihály nevét viselő templom ünneplésére különösen nagy hangsúlyt helyeznek Albertfalván. Mihály arkangyal szerepét az angyalok bukásával kapcsolatban szokták említeni, ő az aki Isten erejét képviseli, „legyőzhetetlen lélek”-nek is szokták nevezni, utalva arra, hogy Luciferrel ellentétben nem lázadt fel Isten ellen, a mennyei seregek vezéreként letaszítja a sátánt a mélybe. Gável Henrik a Szent Mihály Plébánia plébánosa közölte, Mihály arkangyal emléke különösen fontos, hiszen Mihály a gonosz elleni küzdelmet jelképezi.

Albertfalvát 1950-ben csatolták közigazgatásilag Budapesthez, előtte önálló településként létezett. A változás ellenére sokan őrzik a régi szokásokat, hagyományokat és aktív lokálpatriótaként vesznek részt a városrész közösségi életében. Szabolcs Attila országgyűlési képviselő szerint az ünnepek összehozzák azokat, akik egyébként elmennének egymás mellett a rohanó élet sodrásában.

T. K.