Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Babgulyással ünnepeltek Szent Mihálykor Albertfalván

Újbuda   |   2017, október 2 - 13:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

Finomabbnál finomabb babgulyásokat főztek az albertfalvaiak a szeptember végi Szent Mihály-napi búcsún.

A keresztény hitélet rendkívül aktív Albertfalván, ahol a közösség is igen összetartó. Ez pedig ismét bebizonyosodott az albertfalvaiak hagyományosan, szeptember végén tartott Szent Mihály-napi búcsúján. - Az összetartás köszönhető többek között Gável Henrik plébánosnak, valamint olyan intézményeknek és szervezeteknek, mint az Albertfalvi Keresztény Társas Kör, a Szent Mihály Plébánia hitközössége, és a Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda – mondta Csernus László önkormányzati képviselő, aki maga is részt vett a főzőversenyen.

Az eseményen Hoffmann Tamás polgármester elmondta, hogy a Szent Mihály nevét viselő templom ünneplésére különösen nagy hangsúlyt helyeznek Albertfalván. Mihály arkangyal szerepét az angyalok bukásával kapcsolatban szokták említeni, ő az aki Isten erejét képviseli, „legyőzhetetlen lélek”-nek is szokták nevezni, utalva arra, hogy Luciferrel ellentétben nem lázadt fel Isten ellen, a mennyei seregek vezéreként letaszítja a sátánt a mélybe. Gável Henrik a Szent Mihály Plébánia plébánosa közölte, Mihály arkangyal emléke különösen fontos, hiszen Mihály a gonosz elleni küzdelmet jelképezi.

Albertfalvát 1950-ben csatolták közigazgatásilag Budapesthez, előtte önálló településként létezett. A változás ellenére sokan őrzik a régi szokásokat, hagyományokat és aktív lokálpatriótaként vesznek részt a városrész közösségi életében. Szabolcs Attila országgyűlési képviselő szerint az ünnepek összehozzák azokat, akik egyébként elmennének egymás mellett a rohanó élet sodrásában.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.