Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. csütörtök, Mihály

Babaköszöntő csomaggal támogatják az újbudai családokat

Újbuda   |   2015, szeptember 17 - 14:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

A XI. kerületi újszülöttek életkezdési támogatását kibővítik, több, másféle támogatás megállapítása pedig egyszerűbbé válik. Elkészült Újbuda Integrált Településfejlesztési Stratégiája és újabb testvérvárosa lesz a kerületnek.

Februárban lépett hatályba a rászorultak támogatásáról szóló, újraalkotott önkormányzati rendelet. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az új rendszer működőképes és fenntartható - derült ki az önkormányzati testületi ülésen. Az egyes támogatásokkal összefüggő fejlesztési lehetőségek vizsgálata folyamatos, a testületi ülésen tárgyalt előterjesztésben az újbudai életkezdési támogatás babaköszöntő csomaggal való kiegészítésére tettek javaslatot a képviselők. A döntés értelmében az önkormányzat, természetbeni támogatásként – a gyermek születését követően, a Védőnői Szolgálat útján eljuttatott – babaköszöntő csomaggal támogatja az újbudai lakcímen életvitelszerűen tartózkodó családok újszülött gyermekeit. Ennek fedezete a költségvetésben rendelkezésre áll.

Uniós támogatásból, a Belügyminisztérium megbízásából és koordinálásával készült el Újbuda Integrált Településfejlesztési Stratégiája (ITS). Az ITS a Településfejlesztési Koncepcióban felvázolt hosszú távú célok elérése érdekében középtávra határozza meg a városrész fejlesztésének főbb irányait és a szükséges, konkrét beavatkozásokat.

Egy 2012-es kormányrendelet szerint megváltozott az ITS-ek tartalmi követelményrendszere. Ez, valamint a korábbi stratégia elkészítése óta eltelt idő indokolttá tette a 2009-ben elfogadott dokumentum felülvizsgálatát és aktualizálását. Újbuda hat évvel ezelőtt körülhatárolt fejlesztési elképzeléseinek egy része már megvalósult, egyes területeket pedig – a megváltozott körülmények miatt – újra kellett gondolni. A jövőbeli célok elérése érdekében, az elmúlt évek tapasztalataira építve új beavatkozási területeket, projekteket kellett meghatározni. Az ITS megalkotásával és elfogadásával megnyílhat a lehetőség újabb európai uniós források felhasználására is.

keretbe:

Magyarország tiszteletbeli konzulja, Osman Sahbaz azzal a javaslattal kereste fel a XI. kerületi önkormányzatot, hogy alakítsanak ki partnervárosi kapcsolatot Isztambul Bahcelievler kerületével. Bahcelievler közgyűlése júliusi ülésén megvitatta és jóváhagyta a testvérvárosi kapcsolat megvalósítását Újbuda Önkormányzatával. Az együttműködés elsősorban a kultúra, az oktatás, a sport, a városüzemeltetés és a környezetvédelem területére terjedne ki.

(V. L.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.